Tarihi Pazar Yeri İçinde Bir Pizzacı

Ben Thanh Pazarı, Saigon'un uzun yıllar boyunca ayakta kalmayı başarabilmiş işaret öğelerinden biri. NISHIZAWAARCHITECTS ise, bu tarihi yapı içerisinde tasarladığı pizza dükkanı ile “yeninin, eskinin yerini almak zorunda olmadığını” göstermeye çalışıyor.

Hiroyuki Oki

Tarihi değerler bakımından zengin bir metropol olan Saigon’un (bir diğer adı ile Ho Chi Minh) bu özelliği, kentin çeşitli ve çok renkli mimarisine de yansımış durumda.

Ben Thanh Pazarı ise, kentin önemli işaret öğelerinden biri. Yıllar içerisinde kent sakinlerinin ihtiyaç ve isteklerine göre birçok değişim yaşayan yapıya son olarak, NISHIZAWAARCHITECTS’in yeni projesi ile bir pizzacı dahil oldu.

Kent sakinlerinin değişen ağız tadı gibi, mekanda kullanılan desenlerde de değişimler görülüyor. Orijinal kiremitlerin yerini alan metalik kırmızı paneller ve bunun gibi malzeme değişimleri, şehirdeki yeni arayışları simgeliyor. Son projesi ile NISHIZAWAARCHITECTS, “yeninin, eskinin yerini almak zorunda olmadığını” göstermeye çalışıyor ve bu restorasyon projesi, eskiyi süsleyerek yeni bir oluşum yaratıyor.

Geleneksel ve modern stillerin bir araya gelmesi fikri ile hareket edilen projede mimarlık ofisi, öncelikle Siagon’u anlamaya çalıştığını belirtiyor. Bu sürecin ardından ise NISHIZAWAARCHITECTS, Siagon’u “tarihi değerlerini sezgisel olarak saklayabilen ve eş zamanlı olarak kent formunu çağdaş fonksiyonlara adapte edebilen” bir yer olarak tanımlamış ve çalışmalarına bu bulgular üzerinden yön vermiş.

Projenin mimarları, tıpkı eski ile yeninin birbiri ile bütünleşmesi gibi, iç ve dış mekanın da birbiri ile iç içe girdiğini ifade ediyor. Saigon sokaklarının renkli karakteri, iç mekanın canlılığı ile eşleşiyor. Bu bütünleşmeyi sağlayan ve iç mekana hareket katan öğe ise, bin adet temperlenmiş camdan oluşturulan bir paravan.

Yerel çevreyi en etkin şekilde kullanan bir alan yaratmak için mimarlar, tabelalar ile işgal edilmiş olan cepheyi büyük ölçüde restore etmek durumunda kaldı. Tasarımcılar, cephenin katmanlar halinde bulunan kendine has öğelerini yapıya geri kazandırmayı amaçladı.

Etiketler

Bir yanıt yazın