Çocuklar ve Tavuklar İçin Tasarlanmış Bir Kümes

İnsanlar, tavuklar gibi rahat, basit ve özgür olabilirler mi?

Fotoğraflar: Quang Dam

Tropical Space tarafından tasarlanan kümes kırsala taşınmış yaşlı bir çift, torunları, çocukları ve tavukları için inşa edildi.

Tavuk Evi’nin tasarım fikri iş verenin talebiyle belirlendi. Kırsal bölgeye yerleşmiş yaşlı bir çift olan ev sahipleri; ilgilenebilecekleri, besleyecekleri, seyredecekleri ve böylece zihinlerini dinlendirmelerine vesile olacak birkaç tavuk yetiştirmek istediler. Çift, aynı zamanda çocuklarının ve torunlarının gelip ziyaret edebilecekleri ve oyun oynayabilecekleri bir alana sahip olmayı da umuyordu.

Tasarım ekibi, tavukları küçük kafeslerde tutmak istemedi. Tavukların da özgür mekanlara, alana, su içebilecekleri, yatabilecekleri ve yumurtlayabilecekleri bir alana ihtiyaçları vardı. Tavuklar bazen toprağı eşeler, bazen yaprakları yer ve birbirlerini kovalarlar. Tasarım ekibinin fikri, tavuklara ve ördeklere küçük bir sosyal komünite kurmaları için geniş ve güvenli bir alan vermekti.

Tavuklar karanlık olduğunda yüksek yerlere tünerler, bu yüzden ekstra dikey akslar tasarlandı. Mekanda asılı duran yüzeyler ve kutular, hafif merdivenlerle birbirlerine bağlandı. Kafesin etrafında sebze ve kafese sarılacak bitkiler yetiştirilmesi, zaman içinde büyüyen bitkilerin tavuklara gölge sağlaması düşünüldü. Tavuk ve ördeklerin dışkılarının ise gübre olarak kullanılması planlandı.

Tavuklar için bir kümes tasarlamak aslına bakılırsa çocuklara eğlenecekleri ve ilham alacakları bir alan yaratmayı amaçlıyordu. Şehirde yaşayan çocuklar, yetişkinlerin her zaman acelesinin olduğu ve yoğun oldukları bir çevrede büyüyorlar.

Tavuk kümesini inşa ettiğimizde anladığımız ise insanların, aynı tavuklar gibi, özgür olmak için rahatlamaya ihtiyaç duydukları oldu. Basit şeyler hayatı daha güzel ve sevilesi yapıyordu.

Etiketler

Bir yanıt yazın