+ Arkitera'nın gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.

Çevresine Renk Katan Sağlık Merkezi

9 Nisan 2018, 16:45
  defa okundu.

Çocuk ölüm oranının en yüksek olduğu ülkelerden biri olan Somali’den İsveç’e göç eden ailelerin, sağlık konusundaki endişelerini giderebilmek adına huzurlu bir hastane ortamı yaratmaya çalışan Wingårdh Architects, cennet mitlerinden ilham alıyor.

Çevresine Renk Katan Sağlık Merkezi

1965 - 1974 yılları arasında topluma uygun fiyatlı konut sunumu sağlayabilmek adına İsveç Hükümeti tarafından yürütülen Miljonprogrammet projesinin bir sonucu olarak tekdüze beton bloklarının hakimiyet kurduğu yerleşmelerden biri haline gelen Bergsjön bölgesi, günümüzde Somali’den Göteborg'a gelen mültecilerin yoğun olarak ikamet ettiği bir yerleşim alanı.

Artan nüfus ile birlikte, bölgede bulunan Nötkärnan Sağlık Merkezi'nin kapasitesi yetersiz gelmeye başladı ve merkezin büyütülmesine karar verildi. Projeyi üstlenen Wingårdh Architects ise, Miljonprogrammet'in alana getirdiği tekdüzeliği yıkmak adına bu projeyi bir fırsat olarak görerek; sağlık merkezlerinde uygulanan alışılagelmiş yaklaşımları bir kenara bıraktı ve dış cephede üç boyutlu bir algı yaratan, hareketli bir tasarım izledi.

“Eğer yeni binalar inşa edeceksek, neden öne çıkan - yerel sakinlerin keyfini çıkarabilecekleri ve gurur duyabilecekleri çekici bir şey yaratmıyoruz?” düşüncesi ile hareket eden ofis, cephe üzerinde kullanmış olduğu teknik ile derinlik algısı üzerinde oynar iken; cephede üst üste binecek şekilde uygulanan çok renkli desenler, farklı açılardan yapıyı inceleyen ziyaretçileri farklı dokular ile karşılıyor. Birçok ulusal ödüle aday gösterilmiş ve World Architecture Festival 2016 ile European Healthcare Design Awards olmak üzere iki uluslararası tasarım ödülü kazanmış olan proje, canlı cephesi ile mahalle dokusu içerisinde fark yaratan bir öğe olarak öne çıkıyor.

Sağlık merkezinin ek binası, dış cephesi kadar iç mekanı ile de standart "sağlık yapısı" kalıplarının dışına çıkıyor. Mimar Christer Andersson, bekleme odasını çevreleyen bahçe için Somali'nin kurak iklimini düşünerek, Aden Bahçeleri ve cennet tasvirlerinden ilham aldıklarını ifade ediyor.

 

Fikir, ekip liderimiz Gert Wingårdh'a ait. Bir Somali mitinde cennetin, Aden Körfezi'nin diğer tarafında yer alan bereketli yeşil alan olduğu anlatılırmış. Ailenizi ve evinizi de geride bırakmış bir halde, başka bir ülkeye sığınma sürecinin ortasında iseniz, sağlığınız hakkında daha fazla endişelenmeniz muhtemel, bu nedenle (dinginlik barındıran bu ortam), mültecilere de yardımcı olacaktır.

Reklam

Yorumlar
Yorum bırakmak için giriş yapmalısınız!


Henüz yorum yapılmamış!

7 gün içinde en çok
Okunan Yorumlanan
İlgili Haberler