Frank Lloyd Wright’ın İzinde Los Angeles’ta

Emmy ödüllü sanat ve kültür serisi "Artbound", Güney Kaliforniya ve çevresinde etki bırakan sanat ve kültür insanlarının yaşamlarını, eserlerini ve yaratıcı süreçlerini inceleyen bir program.

Artbound’un 9. sezonunda yayınlanan “That Far Corner – Frank Lloyd Wright in Los Angeles” isimli bölümde Frank Lloyd Wright’ın sadece Los Angeles’ta geçirdiği zaman dilimine değil, onu oraya sürükleyen sebepleri de aktarılıyor.

Frank Lloyd Wright’ı Los Angeles’a Sürükleyen Sebepler

Wright, Louis Sullivan ile beraber çalıştıktan sonra 1893 yılında Chicago Oak Park’ta kendi ofisini açar. 1903 yılında Edwin H. Cheney ve Mamah Borthwick (Cheney) çifti için ev tasarlar. Bu ev onun hayatının dönüm noktalarından birisi olur. Mamah Borthwick ile başlayan ilişkisi sonucunda Wright eşini ve çocuklarını bırakıp 1909 yılında Borthwick ile Avrupa’ya gider.

1910 yılında Oak Park’a dönerler ama burada barınamadıkları için Wright’ın ailesinin topraklarına Wisconsin’e gider. 1911 yılında Wright, Wisconsin Spring Green’de hem evi hem de stüdyosu olan Taliesin House’ı inşa eder.

1914 yılında bu evde trajik bir olay yaşanır Mamah Borthwick ve 6 kişi evin çalışanı tarafından öldürülür.

Bu olayın yaşanmasından 6 ay sonra Wright, mesleki hayatında yeni bir başlangıç yapmak için Güney Kaliforniya’yı ziyaret eder. Güney Kaliforniya ve Los Angeles’ta kaldığı süre zarfında pek çok konut inşa eder. Wright, umduğunu bulamadığı, gayrimenkul piyasasından çok hoşlanmadığı, insanlar da onun içe dönük evlerini çok benimsemedikleri için 1923 yılında buradan ayrılır.


Freeman House (1922)


Millard House (1923)


Ennis House (1924)

“That Far Corner – Frank Lloyd Wright in Los Angeles”

Los Angeles Times mimarlık eleştirmeni Christopher Hawthorne’ın yazdığı ve yönettiği, yaklaşık 1 saatlik belgeselde ünlü mimarın yaklaşık 30 senelik zaman zarfında yaşadıklarını mimarlık eleştirmenleri, tarihçiler, mimarlar, torunu Eric Lloyd Wright ve inşa ettiği evleri ziyaret edip yaşayanlar ile söyleşi yaparak gözler önüne seriyor.

Chris Hawthorne, belgeselin sonunda Frank Lloyd Wright’ın kendisi gibi mimar torunu Eric Lloyd Wright ile yaptığı söyleşide, ona Wright’ın Los Angeles’a geldiğinde ruhsal durumu nasıldı diye soruyor. Eric Lloyd Wright’ın cevabı “kederliydi, Mamah Borthwick’in ölümüne kadar onunla harika bir hayatı vardı” oluyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın