Yirmi Dört Saat Açık, Nöbetçi Okul

Stefano Boeri Architetti, Tiran'da inşa edilecek ve haftanın her günü yirmi dört saat açık olacak, her yaştan kent sakinine hitap edebilecek üç yeni okul / sosyal tesis tasarladı.

Don Bosco, Kodër-Kamëz ve Shqiponja Meydanı gibi önemli sosyal odak noktalarında konumlandırılacak olan bu üç yeni birim, Stefano Boeri Architetti’nin Tiran için hazırlamış olduğu ödüllü master plana entegre olacak. Her bir yapı, topluluğun tamamına hizmet edecek sosyal mekanlar barındıracak.

Stefano Boeri, okulların hayatın yeni ritmine açık olması ve uyum sağlayabilmesi gerektiğini ifade ediyor:

Bu okullar günün her saatinde, her yaştan ve her kesimden birey için aktif birer mekan olmalıdır. Bu açık okullar topluluğun kalbidir ve hayat ile birlikte yaşamını sürdürür, yaşantımız doğrultusunda şekillenir. Merkez ofisleri olmayan derneklerin toplantıları ve buluşmaları bu yapılarda düzenlenebilir. Burası, sosyal ve kültürel bir girişim başlatmak isteyen kişilere kapılarını sonuna kadar açıyor.

Yapılar, toplamda 29.609 m²’lik bir alan kaplayacak. 9.812 m²’lik Don Bosco ve 11.898 m²’lik Kodër-Kamëz kompleksleri birer anaokulu, okul öncesi eğitim merkezi, ortaokul ve liseye ev sahipliği yaparken; 7.898 m²’lik Shqiponja Okul Kompleksi’nde ise bir kreş, bir okul öncesi eğitim merkezi ve bir ortaokul bulunacak.

Proje yöneticisi Francesca Cesa Bianchi bu okulları, bölgedeki kamusal hayatın bütünleştiği yeni “yerel merkezler” olarak tanımlıyor:

Okullarımız okul saatleri boyunca öğrencilerin, hafta sonları ve tatil günlerinde de halkın kullandığı gerçek birer kent meydanı olacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın