Álvaro Siza’dan Beyaz Beton Kilise

Álvaro Siza tarafından tasarlanan Saint-Jacques-de-la-Lande Kilisesi, Fransa'nın Brittany bölgesinde 21. yüzyılda inşa edilen ilk kilise.

Fotoğraflar: João Morgado

Siza’nın kiliseyi tasarlarken esas kaygısı projeyi kent dokusuna entegre edebilmek olmuş. Siza, kilisede Rennes’in 5 katlı konutlardan oluşan yerleşim dokusuna uyum sağlaması için beyaz beton kullanmış. Bina çevresindeki binaların ve alanların boyutlarına yanıt olarak şekillendirmiş ve yönlendirmiş.

Binanın en belirgin özelliklerinden birisi birinci kattaki yaklaşık 120 kişi kapasiteli dairesel şekildeki salon. Zemin katta sosyal ve idari alanlar, bodrum katta ise teknik ve depolama alanları bulunuyor.

Katlar arasındaki dolaşım, biri asansör ve biri kapalı olan iki merdiven ile yapılıyor. Kilisenin taşıyıcı duvarlarında beyaz beton tercih edilmiş, kilisenin iç mekanının zemini mermerle döşenmiş.

Kilisenin iç mekanına giren ışığı kontrol etmek için kilisenin silindirik alanının üzerinde kare bir platform asılı. Kilise, silindirik duvarlar ve tavandan yansıyan doğal ışık sayesinde yukarıdan ve dolaylı olarak aydınlanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın