Urbano Monte’nin Dünya Haritası Erişime Açıldı

Urbano Monte’nin 1587 yılında çizmiş olduğu dünya haritasına ait parçalar, David Rumsey Harita Merkezi uzmanları tarafından bir araya getirildi.

Milanolu kartograf Urbano Monte’nin çizmiş olduğu, tek sayfaya sığmayan detaylı dünya haritası altmış sayfadan oluşuyordu. Monte’nin bir atlas olarak derlediği çalışması, kendisi tarafından açıkça belirtilmiş talimatlar sayesinde kolayca okunabiliyor idi.

Stanford Üniversitesi David Rumsey Harita Merkezi direktörü David Rumsey, geçtiğimiz yıl bir koleksiyonerden, dünya üzerinde tek bir kopyası bulunan ve daha önceden harita formuna getirilmemiş bu atlası satın aldı. Sayfaların taranarak bir araya getirilmesi ardından oluşturulan harita, on altıncı yüzyıla ait bilinen en büyük dünya haritası olma özelliğini taşıyor. Taranan sayfalar, üç metrekareden biraz daha büyük bir harita meydana getiriyor.

David Rumsey, bu haritanın yalnızca “coğrafi bir araç” olarak ele alınmaması gerektiğini söylüyor.

Monte haritasını yalnızca coğrafi bir araç olarak değil; aynı zamanda iklimleri, sınırları, günlerin uzunluğunu, bölgeler arası mesafeleri göstermek için, bir başka deyişle evrensel olarak kullanılabilecek bilimsel bir plan küre oluşturmak için hazırladı.

David Rumsey Harita Merkezi’nin web sayfası üzerinden haritayı inceleyebilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın