Ters Yüz Edilmiş/Sıradan Bir Ev

Rieuldorang Atelier'in Güney Kore'de tasarladığı ev, sıradanlık ve sıradan yaşantıdaki güzelliği keşfedebilmek üzerine şekillenmiş.

Bir zamanlar, sıradan bir hayatın güzelliklerini anlatan “botong-ui jonjae” isimli kitap Kore’de en çok satanlar listesine girmişti. Sıradan şeylerdeki güzelliği keşfedebilmek için, onlara farklı açıdan bakabilecek şiirsel duyarlılığa sahip olmak gerekir. Bu ev, “mimarlık bu duyarlılık dünyasına nasıl girebilir?” sorusuyla tasarlandı.

Projenin yapılacağı arazi düz ve etraftaki evler çok çeşitli formlarda idi. Diğer bir açıdan ise, bu normal bir çeşitlilikti. Var olan gramerin ters yüz edilmesinin, paradoksal bir şekilde, sıradan bir dekor içindeyken farklı hisler yaşamakta etkili olacağı düşünüldü.

Genel form ters yüz edildi; küp evin içinde beşik çatılı bir boşluk açıldı. Diğer bir deyişle, normalin ne olduğunu sormak için normal form tersine çevrildi. Boşaltılmış hacim, evin içinde devam eden bir dizi beşik çatı kesiti haline geldi.

Kullanıcının en önemli ihtiyaçlarından biri saçakların altındaki mekanlardı. Kırsaldaki evlerde saçaklar önemli rol oynar; apartman dairesinde yapılamayacak pek çok şey, hava koşullarından etkilenmeyen saçak altı mekanda mümkündür. Öyleki, bu proje için de, saçakların evin gündelik hayatında önemli bir yeri olacağı düşünüldü.

Günlük rutinler tekrar edecek ve kasabanın manzarası aynı kalacaktır. Eve taşınan aile kasabadaki hayata alıştığında, zaman zaman bu sıradan mekanın özel hediyelerini almayı umacaktır.

Etiketler

Bir yanıt yazın