San Francisco Körfezi’ni Selin Etkisinden Koruma Tasarısı

San Francisco Körfezi'nde farklı bölgelere öneri geliştirmek için seçilen 10 gruptan biri olan BIG + ONE + Sherwood, şehrin güneyinde kalan Islais Koyu'ndaki problemleri ele almak üzere görevlendirildi.

Danimarkalı BIG firması, One Architecture + Urbanism (ONE) ve Sherwood Design Engineers (Sherwood) ile ortaklaşa, iklim değişikliği sebebiyle oluşan selden körfezi koruyabilmek için bir proje geliştiriyor.

Projenin ana fikri feribotlarla birbirine bağlanan ve yüzen küçük köyler, kırmızı bir döngü rotası ve otonom araçlar için bir anayoldan oluşuyor. BIG tasarıyı, şehirlerin kıyı alanlarını küresel iklim değişikliği aynı zamanda da deprem sebebiyle oluşan sel ve deniz seviyesindeki yükselmelerden korumak için fikir çağrısı yapan bir yarışmanın (Bay Area Challenge) bir parçası olarak, diğer iki partneriyle ortak geliştirdi: One Architecture + Urbanism (ONE) ve Sherwood Design Engineers (Sherwood).

Ekip bu yılın Ocak ve Mayıs ayları arasında Islais Koyu’nun çevresi için çözümler tasarlayacak.

San Francisco ‘nun en önemli lokasyonlarından biri olan bu koyu şehrin uzun süreli sağlığı ve direnci için tekrar tasarlamak, ekolojik sistemi, şu anki altyapıyla ve çevreyle bağlantıyı güçlendirmek için bir fırsat yaratıyor. Ekip aynı zamanda Islais Koyu’nu evi olarak gören insanlarla da ortaklık kurmakta oldukça hevesli. Mevcut durumla ve toplumun öncelikleriyle ilgilenen aktivist gruplarla ve bölgenin sakinleriyle, yaşanabilir koşullar oluşturmak amacıyla birlikte çalışmayı hedefliyorlar.

Projenin çıkış noktaları, bölgede oldukça iyi tasarlanmış su setlerinin ve beton kanalların başarısızlıkla sonuçlanması, hatta su akışını kontrol etmek yerine selin yıkıcı etkilerini arttırmış olmaları, alanın ağır altyapıyla ve büyük bir atıksu arıtım tesisiyle çevrili olması ve kıyıya kamusal erişimin kısıtlı olarak sağlanabiliyor olması.

BIG + ONE + Sherwood, Islais Koyu’nu doğal işleyişine döndürmek istiyor. Denizin ve dökülen kolun arasında bir arayüz ve bağ gibi davranmak… Koy, endüstri ve afete hazırlığın kesişimini tekrar yorumlamak için bir imkan sunuyor. Islais Koyu’na yapılacak küçük ölçekli müdahale; geniş ekosistem, bağlantı hareketliliği, ekoloji ve insanların iletişimi sebebiyle Körfez Alanı için etkili bir çerçeve sağlayabilir gibi gözüküyor.     

Etiketler

Bir yanıt yazın