Amerikan Mimarisinin Öncü Kadınları

Wanda Bubriski ve Beverly Willis’in başlatmış olduğu “Pioneering Women of American Architecture” projesi, Amerikan mimarisine önemli katkılar sağlamış elli kadının mesleki profillerini inceleyebileceğimiz bir koleksiyon sunuyor.

Bubriski ve Willis’in 2012 yılında temellerini atmış olduğu arşiv, ırkları ve cinsiyetlerinden ötürü önlerine konulan engeller ile sürekli mücadele etmiş olan Amerika’daki kadın mimarların yirminci yüzyılın başlarında gerçekleştirmiş olduğu projelere dikkat çekmek ve kadın elinin gücünü vurgulamak istiyor. Cinsiyetçi kalıplara meydan okuyarak mimarlık kariyerlerine başlayıp, yaptıkları işlerin kabul görmesini sağlamak için kendi dönemlerinde büyük mücadeleler vermiş bu kadınların yer aldığı listedeki birkaç ismin, mimarlık tarihçileri arasında bile çok fazla bilinmediğini söylemek mümkün.

Bubriski ve Willis, bu projeleri ile günümüzün genç kadınlarını mimarlık pratiğine çekebilmeyi umut ediyor. Gerek bireysel projeleri, gerekse yer aldıkları toplu çalışmalar ile Amerikan mimarlık tarihi için önemli katkılarda bulunan bu kadınların hayatlarını ve çalışmalarını belgelemek için birçok akademisyen tarafından gerçekleştirilen yoğun arşiv araştırmaları ve yüzlerce röportajın ardından hayata geçirilen Pioneering Women of American Architecture (Amerikan Mimarisinin Öncü Kadınları) sayfası üzerinden bu detaylı koleksiyona erişebilirsiniz. Şu anda sadece elli isim hakkında çalışmalar yapılmış olsa da, ilerleyen zamanda arşive yeni isimler de eklenecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın