İngiltere’de Yükselen Evsizlik Sorununa Çözüm Önerileri

İngiltere Parlamentosu Kamu Muhasebesi Komitesi raporuna göre İngiltere'de 9 bin kişi sokakta yaşıyor. Ülke genelinde çeşitli kurumlar ve mimarlık ofisleri sorun için değişik çözüm önerileri sunuyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre, İngiltere’de milletvekillerinden oluşan bir komite, evsizliğin ülkede ulusal bir kriz haline geldiğini ve hükümetin bu soruna yaklaşımının kayıtsız olduğunu açıkladı. İngiltere’de evsiz tanımı sokakta yaşayanları, hostellerde ve geçici barınma mekanlarında kalan bireyleri kapsıyor. Sabit bir evi olmayan, geçici barınma mekanlarında kalan ailelerin sayısı 78 bin, evsiz ebeveynlere sahip çocukların sayısı ise 120 bin civarında. Komitenin araştırma sonuçlarına karşın hükümet sorunu çözebilmek için bir milyar sterlinden fazla kaynak ayırdıklarını söylüyor. Bunun yanında ülkede evsizler için, daha kolay konut edinebilecekleri oluşumlar mevcut.

Naked House” isimli kar amacı gütmeyen Londra merkezli bir oluşum, düşük gelirliler için düşük maliyetlere sahip konutlar inşa ediyor. Topluluk, zamanında kendileri için bütçelerine uygun bir konut bulamamış genç girişimciler tarafından oluşturulmuş. “Naked House” yani çıplak ev, isminden anlaşılacağı gibi minimalist bir anlayış barındırıyor. Evler, tam anlamıyla tamamlanmıyor ve kullanıcılara kendi evlerini zamanla istedikleri şekilde yapma imkanı sunuyor. Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan da projeyi destekleyenler arasında.


Fotoğraf: OMMX/Naked House

Ülke’de Londra dışında, başka şehirlerde de mimarlar tarafından yapılan isteğe bağlı tamamlanabilir ‘çıplak evler’ de mevcut. Manchester’da ShedKm ve Urban Splash mimarlık ofisleri “The House” projesiyle boş evler inşa ederek, iç mekanı kullanıcıların kendi tasarımlarına bırakıyor. Naked House oluşumunun kurucusu Neil Double oluşumun amacı hakkında konuştu:

‘Kendin inşa et’ sistemi toplumun en çok ihtiyacı olan konut biçimi değil, fakat biz şımarık ev hastalığına sahip insanlara bir alternatif yerine ihtiyacı olanlara ekonomik ve kişiselleştirilebilir konutlar sağlamak istiyoruz.

Etiketler

Bir yanıt yazın