Düzce Umut Evleri, 2017 Dünya Habitat Ödülleri Finalistleri Arasında

Konut ihtiyacına yönelik pratik, yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler geliştiren projelerin ödüllendirildiği dünyadaki prestijli ödüllerden Dünya Habitat Ödülleri’nin 2017 yılı finalistleri arasında Türkiye’den Düzce Umut Evleri Projesi yer alıyor.

Building and Social Housing Foundation (BSHF) tarafından Birleşmiş Milletler Habitat Örgütü işbirliğinde 1985 yılında oluşturulan Dünya Habitat Ödülleri, iyi yerleşim örneklerini tanıtmak ve teşvik etmek amacıyla veriliyor. Ödüller kapsamında yalnızca iyi konut pratiklerinin seçilmesine odaklanmayıp; aynı zamanda bilginin ve deneyimin paylaşımına dikkat çekmek hedefleniyor. Türkiye’nin ilk kiracı hareketi Düzceli Evsiz Depremzedeler Kooperatifi’nin 15 yıllık hak arama süreci sonunda inşa edilen Düzce Umut Evleri, 2017 Dünya Habitat Ödülleri’nin 10 finalisti arasında yer aldı.

Proje, 1986 yılında finale kalarak ödül almaya hak kazanan Ankara Batıkent projesinden sonra Türkiye’den finale kalan tek proje oldu.

Uzun Yolculuğun Kısa Öyküsü: “Birlikte Hak arama, Birlikte Tasarım, Birlikte İnşaat”
1999 Marmara depremlerini kiracı olarak karşılayan depremzedeler sağlıklı ve güvenli konut talebini hak mücadelesine dönüştürdü. Düzce’de yaşayan kiracı depremzedeler önce haklarını öğrendi ve aradı, sonra kooperatifleşti. On beş yıllık “Birlikte Hak arayışının’ ardından arsa tahsisi gerçekleşti.Düzceli Kiracı Depremzedeler yaşayacakları mahalleyi birlikte tasarlamak için açık çağrı yaptı. Bu çağrıya cevap veren farklı disiplinlerden ve mesleklerden birçok insan 2015’te bir araya gelerek Düzce Umut Atölyesi’ni kurdu. Atölye Depremzedeler’le “Birlikte Tasarım”ı kurguladı, katılımcı tasarımı destekleyecek çalışmalar yaptı. Düzce Umut Evleri projesi bir yılda tasarım süreci tamamlandı.

Düzceli Evsiz Depremzedeler Kooperatifi Başkanı Sami Kılıç, Düzce Umut Evleri mücadelesi motivasyonlarını şu şekilde aktarıyor:

Yalnızca mimar, mühendis yaptı diye güvenli olmuyor o konut; kullanıcısının da imalatı bilmesi /anlaması ve katılımı ile güvenlidir. Yetkililerle görüştük, ortakların inşaatta çalışması koşulunu getirdik Kooperatif ana sözleşmesine. katılımın sağlandığı önlemler alınır, bu koşullar sağlanırsa iyi kooperatifçilik yapılabileceğini Türkiye’ye de örnek olarak göstermeyi hedefliyoruz.

Düzce Umut Evleri inşaat çalışmaları, kooperatif ortaklarının ve gönüllülerinde katılımıyla devam ediyor. Tamamı geri dönüştürülen malzemelerden kurulan şantiye binası, çevrelemesi her hafta Türkiye’nin dört bir yanından gelen ziyaretçilerini ağırlıyor. Şantiyede kooperatif ortakları ve gönüllülerin birlikte ekip biçtikleri bostan da bulunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın