İstanbul İnşaatları Haritası

Atıl Aggündüz, Başak Eren ve Hande Kalender'in "Yıkım-Yapım Sürecinde Ara Durumlar ve Yapılar Üzerinden Kentin Tektoniğini Okumak: İstanbul'da Tektonik Araştırmaları" çalışması kapsamında hazırladıkları "İstanbul İnşaatları" veri tabanı olarak yayında.

Atıl Aggündüz, Başak Eren ve Hande Kalender’in “Yıkım-Yapım Sürecinde Ara Durumlar ve Yapılar Üzerinden Kentin Tektoniğini Okumak: İstanbul’da Tektonik Araştırmaları” çalışması kapsamında hazırladıkları “İstanbul İnşaatları Haritalaması” online erişilebilen bir veri tabanı olarak yayında.

www.istanbulinsaatlari.tumblr.com üzerinden bu haritalamaya ve tespit (yardımcı strüktürlerin lokasyon, fotoğraf ve yapı durumuna dair bilgi) araştırmasına online olarak ulaşabilirsiniz.

“Haritalama – Tespit: Yıkım-Yapım Ekseninde Faal Alanların İstanbul Özelinde Haritalaması, Tespit ve Dökümantasyonu”

Atıl Aggündüz, Başak Eren ve Hande Kalender, İstanbul’da 3 farklı hat üzerinde yaptıkları belgeleme çalışmasını şu şekilde özetliyor:

Bu çalışma*, İstanbul içerisindeki yıkım-yapım süreçlerinde faal alanların tespiti üzerinden oluşturulmuştur. Tespit araştırması, 23 Ekim – 4 Kasım 2017 tarihleri arasında internet üzerinden açık kaynaklı bir harita ve araştırmacıların saha çalışmaları ile hazırlanan bir haritalama ve süreç sonunda üretilmiş bir online arşiv ile noktalanmıştır.

Taksim-Karaköy-Kabataş hattı [1-Tarihi doku içerisinde dönüşüm], Şişli-Mecidiyeköy-4.Levent hattı [2-Ticari doku içerisinde dönüşüm] ve Bağdat Caddesi [3- Konut dokusu içerisinde dönüşüm] olmak üzere 3 ana aksta yoğunlaşan çalışma, farklı karakterde ekonomik ve sosyal odaklar olan bu bölgelerde yıkım-yapım eylemlerinin yoğun olarak yer aldığını ispatlamıştır.

Yapılan katalog çalışması; inşaatları yersiz ve durumsuzlaştırmayı, yani kent ve kullanıcı ile olan ilişkiyi minimuma indirmeyi amaçlayan bu yardımcı strüktürlerin tahmin edilemeyen ikincil ilişkiler kurduğunu ortaya çıkarmıştır.

Belirlenen bu bölgelerde tespit edilen toplam 282 faal dönüşüm alanından; 75 tanesi Taksim/Kabataş/Karaköy bölgesinde, 38 tanesi Şişli/Mecidiyeköy/Levent bölgesinde, 146 tanesi ise Bağdat Caddesi bölgesinde yer almaktadır.

*Bu araştırma, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimari Tasarım Yüksek Lisans Programı Mimari Tasarım Yüksek Lisans Programı Mimari Tasarım Araştırma Laboratuarı / MTS Proje 1 2017-2018 Güz Yarıyılına ait bir araştırma çalışmasıdır.

Stüdyo Yürütücüleri: Prof.Dr. Ayşe Şentürer, Doç.Dr. Nurbin Paker, Doç.Dr. Aslıhan Şenel, Öğr.Gör.Dr. Özlem Berber

Etiketler

Bir yanıt yazın