IKEA, Geleceğin Ortak Yaşam Alanlarını Çözümlüyor

IKEA'nın "gelecek zamanda yaşam laboratuvarı" SPACE10 ve Anton & Irene, hızlı şehirleşmenin küresel ölçekte yaratmış olduğu sorunlara çözüm önerisi getirebilecek ortak yaşam konseptleri üzerinde çalışmalar yürütüyor.

Kentleşme oranında küresel ölçekte gözlemlenen hızlı artışa bakıldığı zaman, 2030 senesinde dünya nüfusunun beşte birinin, karşılanabilir konuta erişim husunda sorunlar yaşayacağı tahmin ediliyor. Hızlı kentleşmenin yalnızca maddi anlamda değil, manevi anlamda da bireylerin günlük hayatlarını ve yaşam standartlarını olumsuz etkileyeceği düşünülüyor. SPACE10, bu tehditlerden yola çıkarak ortak yaşam alanlarını tasarlamak için alternatif yollar aramaya başladı.

Birlikte yaşamın ortaya çıkardığı potansiyelleri keşfetmek ve dünyanın neresinde yaşıyor olursa olsun kent sakinlerinin yaşam kalitesini yükseltmek adına SPACE10, Anton & Irene ile ortak bir çalışmada buluştu. “One Shared House 2030” adlı araştırma, 2030 yılında faaliyet gösterebilecek potansiyel bir ortak yaşam alanından insanların neler bekleyebileceğini çözümlemeye çalışıyor. Irene Pereyra, projeyi, “işbirlikçi bir anket yoluyla, birlikte yaşam konseptinin geleceği üzerine fikir edinmeyi amaçlayan eğlenceli bir araştırma”  olarak tanımlıyor:

Katılımcı, 2030’da ortak konaklama sağlayan bir tesise kaydolurmuş gibi bir süreçten geçiyor ve yaşam ortamlarındaki tercihlerini bize bildiriyor. Amacımız, belirli demografik özelliklere göre hangi tür yaşam şekillerinin tercih edildiğini daha iyi anlayabilmek. Topladığımız bilgiler açık bir kaynak halinde herkesin kullanımına açık ve tamamen anonim.

IKEA Konsept Yenilik Müdürü Göran Nilsson, IKEA’nın meraklı bir şirket olduğunu belirtiyor ve insanlara daha iyi bir yaşam sunabilmek için sürekli yeni yollar arayışında olduklarını anlatıyor:

Şirketimiz, tasarımcı elinden çıkan mobilyaları karşılayamayacak durumdaki birçok insanın, iyi tasarlanmış bir eve sahip olmasını sağlamak amacıyla kuruldu.Biçim, işlev, kalite ve sürdürülebilirliği bir araya getiren tasarım ilkelerimizi düşük fiyata, yeni alanlarda nasıl sunabileceğimizi denemek istiyoruz. Bu bakımdan, bizim ilgimizi çeken fırsatlardan biri evin kendisinde saklı.

Siz de bu çalışmaya katkıda bulunmak istiyorsanız, projenin web sayfası üzerinden ankete katılabilirsiniz. 

Etiketler

Bir yanıt yazın