Fas’ta Modaya Adanmış Bir Müze

Ünlü modacı Yves Saint Laurent'in işlerine adanmış 4000 metrekarelik yapı, Afrika'nın özel moda müzesi konumunda.

Dantel benzeri tuğla cephe ve ceket astarından esinlenen iç mekan, Studio KO’nun Marakeş’te bulunan Musée Yves Saint Laurent projesinin ilhamını modadan alan özelliklerinden bazıları.

Fotoğraflar: Nicolas Mathéus

Ünlü modacı Yves Saint Laurent’in işlerine adanmış 4000 metrekarelik yapı, Afrika’nın özel moda müzesi konumunda. Müze, geçici ve kalıcı sergi mekanları, araştırma kütüphanesi, 150 kişi kapasiteli oditoryum, kitapçı ve terasta bulunan bir kafeteryayı içeriyor. Ek olarak yapı koruma arşivine ve Fondation Pierre Bergé’e ait giysi, özel tasarım aksesuar ve çizimlerin bulunduğu geniş koleksiyonunun bir parçasının depolanıp bakımının yapılacağı bir laboratuvara da ev sahipliği yapıyor.

Müze, önceden sanatçı Jacques Majorelle’e ait olan, 80’lerde ise Saint Laurent ve Bergé tarafından satın alınıp restore edilen 12 dönümlük botanik bahçesi, Jardin Majorelle’in bitişiğindeki Rue Yves Saint Laurent’te bulunuyor. Tasarım, yerel malzeme ve teknikleri kullanırken modacının işlerinden referansları bir araya getiriyor.

Dış mekan, Fransız mimarlara göre “Yves Saint Laurent’in işlerini karakterize eden hassas ve cesur formlarının başarısı”na referans veren toprak tonlarındaki terazzodan eğrisel ve açılı hacimler ile birlikte kumaş dokusunu hatırlatan terakota tuğla işlerini içeriyor. Müzenin giriş holü bunun aksine ceket astarının yumuşaklığını anımsatacak şekilde tasarlanan akıcı, beyaz duvarlara sahip. Eğrisel formlar ile oluşturulan lobiyi çevreleyen tek renkli vitraylar ise geleneksel Fas vitraylarından esinlenerek oluşturulmuş.

Müzenin 400 metrekarelik kalıcı sergi mekanı Christophe Martin tarafından tasarlanmış ve 50 adet kreasyonu içeriyor. Sergi, Saint Lauren’in işlerinin merkezindeki temaların etrafında kurulmuş. Anahtar parçalar arasında pea coat, Mondrian dress, “le smoking” ve safari jacket bulunuyor.

Serginin spotlarca aydınlatılan modellerine, görsel-işitsel bir enstalasyonun da yansıtıldığı siyah duvarlar ile fon oluşturulmuş. Enstalasyon ise sergilenen giysilerle birlikte ele alınan yazılı ve sözlü bilgiler, fotoğraflar, röportajlar, müzik ve film özetlerini bir araya getiriyor. Christophe Martin:

Bu bir retrospektif değil ondan ziyade tasarımcının işlerinin kalbine bir yolculuk. Çoğu daha önce görülmemiş 50 adet giysi, çalışmalara gösteriş yapmaksızın eşlik eden ve onları vurgulayan abartısız bir çevrede sergileniyor. Yves Saint Laurent’in büyük, ışık saçan portresi ise giysileri sarıyor.

Christophe ayrıca Saint Laurent’in Opium parfüm şişesiyle aynı renkteki cilalı kehribar rafların bulunduğu müzenin kitapçısını da tasarlamış. Kafeterya, kütüphane, merdiven boşluğu, avlu ve koridorları içeren diğer mekanlarda ise sırlı tuğla, zellige seramik, granit, defne dalları ve meşe gibi geleneksel Fas malzemeleri, modern bir yolla bir araya getirilmiş.

Meşe kaplama, 130 kişilik oditoryumda film, moda gösterisi ve belgesel sunumlarının yapılması planlanıyor. Oditoryum, canlı müziğin yanısıra botanik ve Berberi kültürü, moda ve kostüm hakkında sempozyumlara da ev sahipliği yapacak.

Müzenin geçici sergi alanı, özel ve kurumsal Fas koleksiyonlarından ödünç alınan Jacques Majorelle’e ait 30 adet eser ile açılıyor. Mekan bu sebeple parlak Majorelle mavisine boyanmış.

Müzenin görsel kimliğini, 2010 yılında, Petit Palais, Paris’teki Yves Saint Laurent retrospektifinin posterini de tasarlayan Fransız tasarımcı Philippe Apeloig oluşturmuş. Açık renk ahşap, alçı aydınlatma, beyaz mermer ve sarı döşeme malzemesine sahip hasır mobilyalar içeren 75 kişilik kafeteryanın tasarımı ise iç mimar Yves Taralon’a ait.

Studio KO:

Musée Yves Saint Laurent Marrakech, aşina olduğumuz ve kalplerimizde değeri bulunan moda ve Fas gibi iki dünyayı bir araya getiriyor. Mimarlık ofisimizin kuruluşundan bu yana Yves Saint Laurent’e ilham veren bu ülkede çalıştık.

Bu iddialı projede çalışmak ve 20. yüzyılın en etkili moda tasarımcısının tarihine ve prestijine kendi yolumuzla katkıda bulunmak bizim için çok keyifli.

Etiketler

Bir yanıt yazın