Şehir Merkezinde Çok Katmanlı Bir Yapı

H Arquitectes tarafından gerçekleştirilen ve çeşitli fonksiyonlara ev sahipliği yapan proje, yirminci yüzyılın başlarında kurulan bir cam fabrikasının izlerini cephesinde taşıyor.

Fotoğraflar: Adrià Goula

Üçgen planlı bu kamusal tesis bünyesinde, dil standardizasyonu için bir konsorsiyum, yetişkinler için bir eğitim merkezi ve bir otel barındırıyor. Yapının üç cephesinden ikisi, Anglasola Sokağı üzerinde 1913 yılında kurulmuş ve miras listesinde yer alan eski Planell Cam Fabrikası’ndan kalıntılar ile tanımlanıyor.

Binanın üçgen şekli ve sınıflandırılmış cepheleri, alanın tamamının yapı tarafından işgal edilmesini engelliyor. Ancak yapı, kentsel dokunun ayrılmaz bir parçası olarak hareket ederek bulunduğu parselin tamamını verimli bir şekilde kullanabiliyor. Elde edilen avlu, strüktüre ve yapının tarihi değerlerine uyum gösteriyor, binadaki sınıflar için doğal aydınlatma sağlıyor, ısı ve ses için bir bariyer oluşturuyor.

Kışın temiz havanın bina içerisinde dolaşımını sağlarken, bir yandan da ısı kaybını kontrol altında tutabilmek hayati önem taşıyor. Yaz aylarında ise ısının dağılımı yoğun hava akımlarıyla sağlanmalı ve dışarıdan gelen temiz hava ile döngüye sokulmalıdır. Bu nedenle projede, avludaki mevcut çapraz havalandırma sistemi devre dışı bırakılarak bina içerisindeki havanın çatılar aracılığı ile dikey olarak dolaşımı sağlandı.

Etiketler

Bir yanıt yazın