Snøhetta’dan Avrupa’nın İlk Su Altı Restoranı

Snøhetta, Norveç'te bir sahil kasabası olan Båly'de yürüteceği restoran projesine dair detayları paylaştı. Aynı zamanda bir adet su altı araştırma merkezini de bünyesinde bulunduracak olan yapı, Avrupa'nın ilk su altı restoranı olma özelliğini taşıyor.

Görseller: MIR ve Snøhetta

Betondan inşa edilecek olan monolitik yapı, kayalıklara oturmuş üç katlı bir kütle olarak tasarlandı. Giriş katındaki vestiyeri takip ederek inilen ve yapıyı su ile buluşturan bar katı, ziyaretçilere deniz seviyesinden manzaralar sunacak. Barın hemen ardından bir kat daha aşağı inerek restoranı ziyaret edecek bireylerin, su altı ekosistemini yakından inceleyebilme şansı olacak.

Tasarımcıların önerisine göre, restoranın çalışma saatleri dışında yapı, bir su altı yaşamı araştırma merkezi olarak faaliyet gösterecek. Norveçli araştırma merkezlerinden araştırmacılar, ses dalgaları aracılığı ile vahşi balık türlerinin mevsimsel davranışlarını buradan gözlemleyebilecek. Ayrıca araştırmacılar, balık ve midyelerin restoran yakınlarında yetiştirilebilmeleri için uygun koşulların sağlanması üzerine çalışmalar da gerçekleştirecek.

Strüktürün pürüzsüz ve aerodinamik formu ve sahip olduğu beton kabuk, midyelerin yapı yüzeyine kolayca tutunabilmelerini sağlayacak. Zaman içinde yüzeyde oluşacak olan bu kümelenmenin yoğunlaşması ile bina, yapay bir midye resifi meydana getirecek ve bu özelliği ile hem deniz suyunu temizleyecek, hem de birçok canlıyı yapının etrafına çekecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın