Çin’de Deprem Sonrası Barınma Sorununa Çatı Bahçeli Konut Çözümü

Çin’de Deprem Sonrası Barınma Sorununa Çatı Bahçeli Konut Çözümü

Rural Urban Framework, Çin'de deprem ve selden etkilenen insanların barınmasına yönelik bir çözüm önerisi olarak, çatılarında tarım yapılabilen konutların bulunduğu bir köy tasarladı.

Jintai Köyü, 2008 yılında gerçekleşen Wenchuan depreminden en fazla etkilenen bölgelerden birisi olan Guangyuan kenti yakınlarında bulunuyor. Alan ayrıca 2011’de, yeniden inşa edilmiş konutların çoğunu yok eden sel ve heyelanın da mağduru oldu.

Yerel hükümetin ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle Rural Urban Framework, yıkıcı olaylardan sonra birden evsiz kalan insanlara kalacak yer sağlayan mimari bir çözüm geliştirdi.

John Lin ve Joshua Bolchover önderliğindeki, The University of Hong Kong temelli kar amacı gütmeyen araştırma ve tasarım stüdyosunun geliştirdiği öneri, çeşitli kullanıcılara hitap eden özgün ihtiyaçları karşılayacak, sosyal ve çevresel açıdan sürdürülebilir bir çözüm sunuyor..

Mimarlar şöyle açıklıyor:

Tasarım stratejisi, boyut, işlev ve çatı kesitleri bakımından farklılık gösteren dört farklı konut tipi ortaya çıkardı. Bunlar yerel malzemelerin, teraslı yeşil çatılar, biyogaz teknolojileri ve domuzlar ile tavukların barınması gibi yeni kullanım şekillerini örnekliyor.

Proje, kendi çatı bahçesine sahip bir toplum merkezinin yanı sıra 22 adet konutu içeriyor. Konutlar, erişilebilir alanı maksimize etmek ve kentlerdeki komşuluklara benzer bir his yaratmak amacıyla alanda yoğun bir doku oluşturacak şekilde tasarlanmış.

Genel yaklaşım, yapıların tasarımıyla bütünleşen yağmur suyu toplama, doğal aydınlatma ve havalandırma sistemleri ile sürdürülebilir ekolojik davranışları destekliyor.

Kendi kendine yeterliliği teşvik etmek, konutları açık zemin katlarda ailelerin işlettiği atölyelere ev sahipliği yapacak ve çatılarda yiyeceklerini yetiştirecekleri bir alan açacak şekilde planlayan mimarlar için temel ilgi kaynağı olmuş. Stüdyo:

Köye ait çeşitli programlar ekolojik bir döngü ile ilişkilendirilerek çevreye duyarlılık arttırılıp yerleşim, yakınlarındaki alanlar için bir model haline getirildi. Konut inşası için gerekli alan sınırlı olduğundan köy, yoğun kent yaşamını kırsal bağlamda gerçekleştiriyor.

Veranda üzerinde saçak oluşturarak insanların dışarıda vakit geçirip ürünlerini satmalarına veya yoldan geçenlerle etkileşimde bulunmalarına izin veren üst katlarıyla yapılar, dar sokaklar boyunca düzenlenmiş.

Her konut, tuğla dolgu kaplama ile zıtlık yaratan açık beton çerçeveye sahip. Tuğla içerisinden çıkıntı yapan beton söveler ise ışığın iç mekana ulaşmasına imkan verecek şekilde tasarlanmış.

Farklı kurgular, mahyalı, elmas formunda tek eğimli veya karşı köşelerin yükseldiği vadi benzeri çatılar gibi çeşitli formlarla sonuçlanmış. Fakat tüm çatılar, konut sakinlerinin tüketebileceği bitkileri yetiştirmeye yönelik bir teras serisi yaratmak için basamaklandırılmış.

Rural Urban Framework:

Bu, modern kırsal geçime yönelik bir araştırma. Bugün Çin’de ortaya çıkan on binlerce yeni planlanmış köy ile oluşan zorluk, köyleri mekansal organizasyonun ve fiziksel etkinin, yapı ile doğal çevresinin ilişkisinden meydana geldiği, otantik bir yer olarak planlamak.

Etiketler

Bir yanıt yazın