+ Arkitera'nın gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Su Üzerinde Çevre Dostu Okul

Su Üzerinde Çevre Dostu Okul

Kaynak: Metalocus
23 Ekim 2017, 13:38
  defa okundu.

Endonezya'da bulunan, RAW Architecture tasarımı Alfa Omega School, yerel zanaatların ön planda tutulduğu, doğal verilerin kullanımıyla ekonomik giderleri minimize eden bir yapı.

Kısıtlı bir sürede tamamlanan Alfa Omega School, yapıyı inşa edenler ve kullanacaklar arasında iş birlikçi bir bağ kurmayı amaçlıyor. Tasarımcılar bambu ve palmiye gibi yerel malzemeleri kullanarak alanın karakteristik özelliklerinden faydalanmış. Okul, doğal havalandırma sağlayacak şekilde tasarlanan, doğal ışık kapasitesi yüksek, verimli bir yapı.

Fotoğraflar: Eric Dinardi, Team Indonesia Creative Media (ICM)

RAW Architecture projeyi açıklıyor: 

Alfa Omega School, yerel ruha sahip bir eğitim yapısı. Tangerang kentinde bulunan yapı, 11.700 metrekarelik alanı kaplıyor. Zemini bataklık olan okulda, strüktür zeminden 2,1 metre yükseğe kaldırılarak çözüm üretiliyor. Çocuklara doğaya yakın olma duygusunu vermek amacıyla doğal çevresi ile uyumlu, dolayısıyla açıkhava öğrenme deneyimini başlatan alanın kendisi, tasarım şemasının bir parçası olarak seçildi.

Yapı, neleri inşa edip neleri edemeyeceğimiz ile ilgili yerel arazi kısıtlaması nedeniyle avluda bulunan etkili bir erişim noktası ile dört farklı modüler bölümü birbirine entegre ediyor. 

Çelik strüktür, sadece yapısal yükü etkin bir şekilde taşıma kabiliyeti için değil ayrıca hızlı inşa süreci ve dayanıklı yapısı dolayısıyla da seçildi. Yapı, temelinden çatı bileşenlerine kadar bu sistemi esas alıyor. Çelik, kalınlıktan gördüğü işlemlere kadar çeşitlilik göstererek tasarımın çok yönlü detayları için şans yaratıyor. Diğer yandan bambu, bölgede her zaman bulunan ve uzun vadede az bakım gerektiren, esnek bir malzeme. Bu erişilebilirlik ayrıca bölgedeki tuğla ve beton ile de bağlantılı.

Strüktür çatıda, maliyeti bütçe dahilinde tutarken eğim verilip bükülebilen ve palmiyeye özgü karakteri pekiştiren parabolik bir form yaratmak için bambu ile birlikte kullanıldı. Tuğla doku, cephede çapraz hava dolaşımına izin vermesi amacıyla boşluklu bir örgü şablonuna sahip. Diğer yandan cilalanmış çıplak beton ise günlük okul aktivitelerine karşı dayanıklılığı sebebiyle döşemede kullanıldı.

Projenin bir diğer hedefi de insanlar ve kullanacakları yapı arasında iş birlikçi bir bağ oluşturmak. Yerel katılımla sağlıklı sosyal bir döngü başlatarak şantiyenin kolektif yaratıcı sürecinin başlangıçı oldu. Bu durum yerel ustalarla çalışarak başarıldı. Proje yerel taş işçiliği, Salembaran bölgesinden çelik kaynak ustası ve Sumedang bölgesinden bambu ustası ile tamamlandı. Bunların her biri, okul tasarıma ilişkin yaygın anlayışı kaybetmeden kendi özgün kimliğini koruyor.

Yerel işçilik üç farklı problemin çözümü oldu:
1. Optimum kaynak
2. Zaman kısıtı
3. İnsan gücü

Dört aylık süreçte ustalar iki gruba ayrıldı:
1. Her biri 600 mm'lik üçgensel formdaki çelik çerçeveler ile inşa edilen ve çatıda yoğunlaşan hafif strüktür,  Sumedang'lı 40 usta tarafından uygulandı. Tamamen bambu ve palmiyeyi kullanarak, düşük maliyetli malzeme seçimleri ile başlangıçta planlanan bütçe %30 oranında azaltıldı.
2. Ağır strüktür modüler sınıflar için çelik çerçeveleri ve duvarları inşa eden Salembaranlı ustalar tarafından uygulandı. İlk iki ayda hafif strüktürde çalışan ustalar, çatı ve tavan detayları tarafından takip edilen iskele inşaatını tamamladı. İzleyen dört ayda ise çalışmaların ağır strüktür bölümüne katıldılar. Okul dört ay içerisinde inşa edildi.

Okul, ağırlıkla doğal çapraz havalandırmaya dayalı, pasif soğutma sağlayacak şekilde planlandı. Sınıf duvarlarında kullanılan gözenekli tuğlalar tarafından izlenen açık yüksek tavan, havalandırma yolu olarak tasarlandı. Bu yolla iç mekandaki hava akışı, klimaya ihtiyaç duymaksızın optimal düzeyde dolaşım sağlıyor.

Isı problemi için koridorun üzerindeki strüktür, doğal gölgelendirme ve sağanak yağmurlara karşı koruma sağlayacak şekilde desteklendi. Palmiye çatı kaplaması, tuğlalarla oluşturulan boşluklu cephe, bambu tavan ve beton döşeme düşük termal iletkenlik sağlayan ve yapının yıl boyunca iç mekanın serin kalmasına izin veren malzemeler. Yapı ayrıca öğleye kadar %100 gün ışığı ve geceleri %100 LED ışık kullanacak şekilde tasarlandı.

Reklam

Yorumlar
Yorum bırakmak için giriş yapmalısınız!


Henüz yorum yapılmamış!
7 gün içinde en çok
Okunan Yorumlanan
İlgili Haberler