İnsan Ölçeğinde Bir Okul Binası

Mimarlık ofisi CEBRA’nın tasarladığı, insani ölçeğiyle dikkat çeken okul “Skovbakken”, Danimarka’nın liman kenti Aarhus yakınlarındaki Odder’ın ormanlık tepesinde yer alıyor.

Odder Belediyesi’nin en büyük yatırımı olan okul binası, eğimli modern çatıları gibi tanınabilir karakteriyle, insan ölçeğine dayalı tasarımıyla modern eğitim ve öğretimi destekliyor.

650 öğrenci kapasiteli ilkokul binasının tasarımında çevre ve yerel dokudan ilham alınmış, mahalle yapısı ve halk ormanı öne çıkarılmış.

İki katlı olmasıyla çevresindeki binalara uyum sağlayan okul yapısı, modern çatılarıyla onlardan ayrışıyor.

Mevcut ağaçlar mümkün olduğu kadar korunarak yeşil çevreden yumuşak bir geçiş yapılmış. Kesilmek zorunda kalan birkaç ağaç ise iç mekanlarda mobilya olarak kullanılmış.

Binanın tüm girişleri ve çarpıcı merdivenleri, ahşaptan tasarlanarak vurgulanmış. Bu şekilde ahşabın hoş ve uyarıcı bir malzeme olarak bilinip öğrencilerin mimari ile fiziksel temas kurması amaçlanmış.

“Misafirperver” olarak nitelendirilen okul yapısı; merkezde bir avlu ve çevreye açılan, iç ve dış mekanlarında ise çok çeşitli peyzaj alanları bulunduran üç kütleden oluşuyor.

Bilgi mimarisi konusunda kapsamlı deneyime sahip, diyaloğu teşvik eden mimariyi benimseyen mimarlık ofisi CEBRA, öğrencileri ve nasıl öğrendiklerini anlamaya çalışarak işe başlamış.

CEBRA, okul binasını tasarlarken, öğrencileri spora teşvik etmek için ortak alanlardaki yangın kaçış güzergahlarına egzersiz yapabilecekleri izler tasarlamış; spor salonu ile okulun ortak alanı arasında da direkt bir bağlantı kurmuş.

Etiketler

Bir yanıt yazın