Bodrum Kalesi İçin Platform Kurdular

"Bodrum Kale Platformu", Bodrum Kalesi'nin ziyarete kapatılıp yıkımların başlaması üzerine tepkilerini belli etmek ve vatandaşları bilgilendirmek için açıklamada bulundu.

DHA muhabiri Yaşar Anter’in haberine göre:

Bodrum Kalesi ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nin yıkım, onarım ve restorasyon çalışmaları nedeniyle 1 Ekim’den itibaren ziyarete kapatılmasına gösterilen tepkilerin ardından, platform kuruldu. ‘Bodrum Kale Platformu’ adlı oluşumun sözcüsü mimar Laçin Karaöz şunları söyledi:

“Yapılmak istenen müdahale, kalenin tüm karakterini değiştirecek ve ortadan kaldıracak büyüklükte. Geçtiğimiz haftalarda Ulusal Mimari Koruma Projeleri ve Uygulamaları Sempozyumu’nda bu proje sunuldu. ‘St. Jean şövalyelerinden bu yana kaleye yapılan en büyük müdahele’ olarak eleştirildi. Projenin 3 kısmı var: Kalenin restorasyonu, kale içindeki sualtı arkeoloji müzesi binalarının yıkımı ve yeni müze yapılarının inşa edilmesi. Projenin restorasyon kısmına karşı değiliz ama diğer 2 kısma kesinlikle karşıyız. Restorasyon sadece yapı duvarlarının korunmasından, fiziki koşulların iyileştirilmesinden ibaret değildir. Bir yapının karakterini oluşturan tüm bileşenlerini korumak zorundasınız. Kalenin değişik kotlara yayılmış küçük yapılardan oluşan mimari karakteri ve yerleşim kurgusu bu projeyle korunmuyor. Bodrum Kalesi bir açık hava müzesi gibidir. Bahçedeki antik kalıntılar, sualtından çıkan arkeolojik eserler, ağaçlar, yöre bitkileri, kayrak taşı patikalar, hayvanlar, insan ölçeğindeki küçük yapılarıyla samimi bir Akdeniz yerleşkesidir. Biraz yapılar içindeki sergileri gezersiniz, biraz bahçeye çıkar ağaçları, bitkileri hissedersiniz, denizi ve Bodrum’u seyredersiniz, biraz açık sergileme alanlarındaki eserleri incelersiniz sonra bu kentin zenginliğini düşünürsünüz. Bu çeşitlilik bir değerdir, niteliktir. Yok edilmemelidir. Projede önerilen binalar bugünkü binalardan çok daha büyük ve yüksek. Kale surlarını aşmakta ve Bodrum’un simgesi Bodrum Kalesi’nin siluetini bozmakta. Kale içine, Bodrum’un her yerinden görünebilir yapılar inşa edilmek isteniyor. UNESCO Dünya Mirası aday listesine girmiş bir anıt esere bu yapılmamalı. Bu mümkün olmamalı.”

Etiketler

Bir yanıt yazın