LEGO House, Kapılarını LEGO Severler İçin Açıyor

Bjarke Ingels Group ve LEGO, efsaneleşmiş LEGO tuğlalarını LEGO House ile mimari ölçeğe taşıyor. Proje, kent yönetiminin Billund'u "Çocuk Başkenti" haline getirme hedefine yönelik önemli bir adım olarak öne çıkıyor.

Fotoğraflar: Iwan Baan

BIG ve COWI tarafından tasarlanan LEGO House, her yaştan LEGO hayranına kapılarını açan bir sergi alanı. Yirmi üç metre yükseklikteki LEGO House, Billund’daki merkezi konumu nedeni ile ayrıca kentsel bir imge niteliği taşıyor. Eski Belediye Binası’nın yerini alan on iki bin metrekarelik LEGO House’un inşaat süreci, LEGO firması ve Billund Belediye Başkanı Ib Kristensen’in desteğiyle 2014 yılında başlamıştı.

LEGO House CEO’su Jesper Vilstrup, her bir LEGO parçasında yatan temel felsefenin, projeye başarıyla yansıtılabildiğini ifade ediyor:

LEGO House’taki tüm etkinlikler, “oyun yoluyla öğrenmenin, yenilikçiliği ve yaratıcılığı teşvik etmesi” felsefesi ile ilişkili. Oyun oynamak, LEGO Group’un genlerinde olan ve LEGO House’a hayat katan şey. Deneysel alanlar ve dış mekanlardan restoranlara kadar bütün konsept oyun ve yaratıcılık üzerine kurgulandı. LEGO House’ta ne yaparsanız yapın, oyunlar bir şekilde işin içinde olacaktır.

BIG’in kurucu ortaklarından Bjarke Ingels ise, proje için şunları söylüyor:

LEGO House, LEGO tuğlalarının sunduğu sonsuz olasılıkların gerçek bir tezahürü. Sistematik yaratıcılıkları sayesinde, her yaştan çocuklar bu araçlarla oyunlar oynarken kendi dünyalarını yaratma imkanı buluyor. İşin en güzel tarafı ise mimarlığın da, LEGOlar ile oynamanın da tamamen bundan ibaret olması: ikisi de insanların günlük hayattan çok daha heyecan verici ve etkileyici yeni dünyalar hayal etmelerini sağlıyor ve onlara bu hayalleri gerçeğe dönüştürecek beceriler kazandırıyor. Bu, çocukların her gün LEGO tuğlaları ile yaptığı bir şey ve biz bugün bunu LEGO House’ta gerçek tuğlalarla uygulamaya dökerek Billund’u Çocuk Başkenti olma yolunda bir adım daha ileri taşıyoruz.

Birbiri üzerine bindirilmiş yirmi bir adet bloğun, birbirinden ayrı yapılar olarak konumlandırılması ile, bu hacimlerin ortasında iki bin metrekarelik bir LEGO Meydanı tanımlandı. Kendisini çevreleyen hacimlerin arasındaki çatlaklar aracılığı ile gün ışığının içeri girebildiği bu “kentsel mağara”, görünürde herhangi bir sütun bulundurmuyor. Kafeler, restoranlar, LEGO dükkanları gibi çeşitli tesisler aracılığı ile LEGO Meydanı’na, Billund halkı ve dışarıdan gelen diğer ziyaretçilerin kullanımına açık, kentsel ölçekte bir toplanma noktası kimliği kazandırıldı. Blokların birkaçı üzerinde oluşturulmuş olan teraslara, ayrıca oturma alanı olarak da kullanılabilen merdivenler üzerinden erişebilmek mümkün.

Meydanın üzerinde tasarlanan ve her bir galerinin LEGO’nun temel renkleri ile tanımlandığı sergiler kümesi ile ziyaretçilere kesintisiz ve renkli bir sergi deneyimi sunulması amaçlandı. Birinci ve ikinci katlar, renkler ile düzenlenmiş ve çocukların öğrenim süreçlerinde belirli yönleri temsil eden aktivitelerle programlanmış dört oyun alanından oluşuyor: kırmızı salon yaratıcı çalışmaları, mavi salon zihinsel faaliyetleri, yeşil salon sosyal etkileşimleri ve sarı salon duygusal gelişimi simgeliyor.

Binanın en üst katında, LEGO hayranlarının çalışmalarından oluşan bir koleksiyonun sergilendiği “Masterpiece Gallery (Başyapıt Galerisi)” yer alıyor. Efsaneleşmiş bir simge olan 2×4 boyutundaki LEGO tuğlalarından oluşturulan galeri, tavanda yer alan sekiz dairesel pencere ile aydınlanıyor. Yapı içinde insan eli ile yapılmış olan ne varsa, LEGO tuğlasının geometrisi ve oranları gözetilerek tasarlandı. Alt katta yer alan “The History Collection (Tarih Koleksiyonu)” ise LEGO firması ve markanın tarihi hakkında birçok bilgiyi barındıran geniş bir arşive ev sahipliği yapıyor

LEGO Meydanı’nın hemen altında yer alan The Vault’ta ise çocuklar ve yetişkin LEGO hayranları, şu zamana kadar imal edilen setlerin neredeyse tamamının ilk serilerini inceleyebilme şansını yakalıyor.

Her yaştan misafirler, LEGO House’taki geniş kapsamlı ve interaktif faaliyetlere dahil olabilir, dünyanın dört bir yanından LEGO House’u ziyaret etmeye gelen diğer “inşa edici”ler ile hayal gücünde barındırdıklarını paylaşabilir. LEGO House’un, yılda iki yüz elli binden fazla kişi tarafından ziyaret edilmesi bekleniyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın