+ Arkitera'nın gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.

Mies'in Farnsworth Evi'nin Bire Bir Ölçekteki Replikası Yeniden Sergide

Kaynak: ArchDaily
28 Eylül 2017, 11:55
  defa okundu.

Farnsworth Evi'nin Manuel Peralta Lorca ve ekibi tarafından inşa edilmiş olan ahşap replikası, yenilenmiş haliyle Eylül ayından itibaren "Home Less is More" adı altında Santiago Modern Sanatlar Müzesi'ndeki yerini alacak.

Mies'in Farnsworth Evi'nin Bire Bir Ölçekteki Replikası Yeniden Sergide

Illinois'de yer alan ve Ludwig Mies van der Rohe'nin ünlü eserlerinden biri olan Farnsworth Evi'nin Manuel Peralta Lorca tarafından yapılmış olan ahşap replikası, Santiago'daki Patricia Ready Gallery'de 2010 senesinden beri sergilenmekte idi. Çalışma, yenilenmiş hali ile bu Eylül ayından itibaren Santiago Modern Sanatlar Müzesi'ndeki yerini alacak.

Şili Üniversitesi'nde Mimarlık eğitimi görmüş olan Peralta, sergiden gelen teklif üzerine, kendisini oldukça etkilemiş çalışmalardan biri olan Mies'in Farnsworth Evi'ni bire bir ölçekte inşa etmeye karar vermiş. Ancak sanatçı, zor olanı denemek istemiş ve replikanın kurulumunu tamamen ahşap kullanarak, galerinin içinde gerçekleştirmeyi tercih etmiş.

İçinde hiçbir nesne olmasa dahi, galerinin Mies'in düşüncelerinin farklı yönlerini barındırdığını ve Mies'in bir şekilde orada bulunduğunu düşünüyordum. Benim yapmam gereken ise bunu sadece görünür kılmaktı.

Sanatçı, eserin hazırlık sürecinde herhangi bir rekonstrüksiyon çalışmasında olduğu gibi planları doğrudan uygulamak yerine, planlar üzerinde gerçekleştirilen okumaların sonuçları üzerinden hareket etmeyi tercih etti. Bu yaklaşım, ilginç bir sürecin de başlangıcı oldu. Peralta, proje kapsamında birlikte çalıştığı, marangozlardan oluşan ekibi ile sürekli toplantılar düzenleyerek ekip çalışanlarına modern mimari tarihini, Mies'i, çalışmalarının yarattığı etkileri ve evin hikayesini anlattı.

Herhangi bir plana bağlı olmadığımız için, marangozlar çalışmanın başında sürekli ölçüleri sorguladılar ve boyutlarda değişim yapmayı teklif ettiler. Ancak inşaat ile uğraştıkça, herhangi bir plan olmasa dahi, aranılan kesin bir idealin var olduğunu fark ettiler.

Replikada evin kendisine bakılarak referans alınan tek ölçü, strüktürün 24.5 metrelik uzunluğu. Kurulum, ahşap levha ve kontrplak kullanılarak inşa edildi. Şili'de bu malzemeler, genel olarak düşük maliyetli konut projelerinde kullanılıyor.

Evin orijinaline kıyasla, levha ve plaka ölçülerindeki çeşitlilik sonucu boyutlarda ufak farklılıkların ötesine geçebiliyor olmak ilginçti.

İnşaat sürecinin başlaması ile beraber, işler Peralta'nın aklındaki ideal plana göre şekillenmeye başlamıştı. Bu süreçte Mies'in "kurallarını" benimseyebilmiş marangozlardan oluşan ekibin de katkısı büyüktü.

Sanatçı, çalışmasıyla ziyaretçilere bir sergi alanında olduklarını unutturarak, kurulumu ziyaret edenlerde evin kendisini geziyor oldukları hissiyatını uyandırmayı amaçladığını ifade ediyor.

Reklam

Yorumlar
Yorum bırakmak için giriş yapmalısınız!


Henüz yorum yapılmamış!
7 gün içinde en çok
Okunan Yorumlanan
İlgili Haberler