Süper Kent Konya Dosyası Başlıyor

2 aylık aralıklarla Türkiye'deki kentlere daha yakından odaklandığımız "Süper Kent" dosyası Eylül ve Ekim ayında Konya ile devam ediyor.

Namı diğer Anadolu Kaplanları’ndan da biri olan Konya, önemli bir tarım ve sanayi kenti olarak anılsa da Türkiye’deki en eski yerleşimlerden biri. Hemen hemen Hollanda boyutlarındaki bu devasa il, 9 bin yıllık Çatalhöyük’ü de kapsayan tarih öncesi höyükler ile çevrelenmiş bir coğrafyada bulunuyor. Konya ile organik bir bağı bulunmasa da, kentin yakın çevresindeki kültürel mirasın bir parçası olması ve dünyanın en önemli arkeolojik alanlarından biri olmasından dolayı bu dosyada Çatalhöyük’e de değineceğiz.


Fotoğraf: Alaaddin Tepesinden İnce Minare Medresesine bakış, tarihi belli değil (kaynak: Library of Congress)

Kent ve çevresi binyıllar boyu Anadolu’da varlık göstermiş çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmış olsa da Konya’nın, kültürel, entelektüel ve iktisadi olarak en etkili olduğu dönem, Anadolu Selçuklu Devleti’nin, Moğol istilalarından kaçan Horasanlı alimlere kapılarını açtığı 12. yüzyıla denk geliyor. Doğal, kültürel ve tarihi sit alanı olan bir kent merkezine sahip Konya, önce Anadolu Selçuklu Devleti’nin (sonra Karamanoğulları’nın) başkenti oldu. Konya’da, 12 ve 13’üncü yüzyıllar arasında inşa edilmiş Alaaddin Camii, İnce Minareli Medrese, Sırçalı Medrese, Karatay Medresesi ve Eşrefoğlu Camii gibi birçok tarihi eser bulunuyor. Bir kısmı 2014 yılında UNESCO’nun geçici listesine girmiş olan Selçuklu mirasının korunumu, hayatı ve tarihini bu dosya süresince incelemeye çalışacağız.


Atlı tramvay (kaynak: www.konya.bel.tr)

2001 yılında yapılan Konya Ulaşım Master Planı’nda önerilen ve 2015’te tamamlanan 447 km uzunluğundaki bisiklet yolları ile Konya muhtemelen Türkiye’nin bisiklet kullanımı en yoğun kentlerinden biri. Aynı bisiklet gibi 1920’lerden sonra kentte varlık göstermeye başlayan atlı tramvayın kısa ömürlü tarihini takiben 1980’lerde şehre gelen elektrikli tramvay da bu ova yerleşiminin önemli ulaşım araçlarından biri. Süper Kent Konya dosyası dahilinde kentin, Türkiye için sıra dışı ancak Konya için olağan bu ulaşım olanaklarını ve onun yarattığı kentselliği de tartışacağız.

2 ay boyunca sürecek olan dosyayı Arkitera.com’daki Konya etiketi ve #SuperKent Konya paylaşımlarımızdan takip edebilirsiniz. Dosyaya katkı sağlamak için ise editor@arkitera.com‘a email atabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın