Mega-Blok Kalıplarından Uzaklaşmak

UNStudio ve Hyundai Development Company, Daegu'da sahip olduğu görsel değerler ile eşsiz bir kimliğe sahip, bireyler arası etkileşimi sağlayan ortak kullanım alanlarının bulunduğu, sakinlerine sağlıklı bir yaşam tarzı sunan konut birimleri tasarladı.

Güney Kore kentlerindeki apartmanlaşma süreci, orta sınıfın hızlı ve kontrolsüz bir şekilde kentleşmesine sebep olmuş olsa da apartman yaşamı, ülkedeki popülerliğini sürdürüyor. Ülkenin birçok kentinde apartmanlar, birbirine benzeyen, yüksek yoğunluklu bloklar halinde bulunuyor.

Tekstile dayalı ekonomisi sebebiyle yıl içinde birçok farklı moda etkinliğine ve tekstil fuarına ev sahipliği yapan “Tekstil Kenti” Daegu, Güney Kore’nin en büyük dördüncü kenti. Ancak kentte birbirini tekrarlayan büyük yapı blokları, kentsel ölçekte Daegu’nun kendine has bir kimliğe sahip olmasını engelliyor. 

Hyundai Development Company ve UNStudio, Daegu Wolbae’deki iki konut bloğuna yönelik bir projede birlikte yer aldılar. Proje ile, Güney Kore’deki konut sektöründe yaygınlaşmış bu çıkarcı yaklaşımı engelleyecek ve birçok ölçekte farklı kimlikler yaratabilecek olan bir müdahale yöntemi geliştirmek hedeflendi. Çalışmaların ardından ortaya çıkan toplum sağlığına odaklı ve maddi açıdan da ekonomik olan sonuç, Güney Kore’nin kentlerinde görülen homojenliği ve yüksek yoğunluklu yaşam alanları geleneğini sonlandırmak adına umut vaat ediyor.

Cephelerde gerçekleştirilen görsel müdahaleler ile her bir birime eşsiz bir nitelik kazandırılması ve apartman sakinlerinde sahiplenme hissinin güçlendirilmesi amaçlandı. Bina cephelerinde renk geçişlerine dayalı olarak oluşturulan bölgeleme, görsel olarak bloklara yeni bir kimlik kazandırıyor ve iki blok arasında bir bütünlük yaratıyor. Sadece mekansal kimliği güçlendirmekle kalmayan bu bölgeleme, aynı zamanda temel erişim noktalarını açığa çıkartarak, her bir mega bloğun iç ve dış mekanları arasında da bir ilişki kuruyor. İki blokta da avluya bakan iç cepheler, bu mekanların toplumsal etkileşimler bakımından hakim olduğu ölçeği vurgulayabilmek adına daha sıcak tonlar ile renklendirildi.

IPARK’taki yapılar, geniş ve kullanışlı bir şekilde programlanmış ortak avluları çevreler şekilde bulunuyor. Bu paylaşımlı mekanlar, alanda ikamet edenler için çeşitli bireysel ve toplu faaliyetlerin gerçekleştirilebileceği alanlar olarak her yaşa hizmet edebilecek şekilde tasarlandı. Alt katlarda ikamet edenler için mahremiyeti sağlayabilmek adına, ortak kullanım alanlarında ağaçlandırma işlemleri gerçekleştirildi. Peyzaj tasarımı süreçlerinde, paylaşılan hizmetleri birbirine bağlayan “alanlar arası bir ağ” oluşturmak amaçlandı.

Hyundai Development Company ve UNStudio, bu çalışmanın öncelik sırasında bireyleri başa koyarak, yalnızca “yaşanacak bir ev” sunmak yerine bireylerin kendilerine yeni ve sağlıklı bir yaşam tarzı oluşturabileceği alanlar yaratmayı temel ilke olarak belirledi. IPARK ismindeki “I” harfi “inovasyon”u simgelerken, “PARK” kelimesi ile, eğlenceli kültürel deneyimlerin hayata geçirildiği mekanlar temsil ediliyor.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın