“Selimiye’nin Hakkı Yendi”

Mimar Sinan’ın ‘Ustalık Eserim’ dediği Edirne Selimiye Camii “Türkiye’nin en iyi 100 mimari eser” listesinin 2. sırasında yerini alırken Edirne Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Hacıoğlu konu hakkında çeşitli açıklamalarda bulundu.

Antik çağ, Roma, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi mimarilerinin arasında bulunduğu Türkiye’nin en iyi 100 mimari eseri seçildi. Hürriyet’in düzenlediği “Türkiye’nin en iyi 100 mimari eser” adlı çalışmasında Mimar Sinan’ın “Ustalık Eserim” dediği Edirne Selimiye Camii 2. oldu. Yanı sıra seçilen en’ler arasında 37. sırada Edirne II. Beyazıt Külliyesi de yer aldı. Türkiye’nin en iyi mimarilerini seçmek için 100 kişilik bir kurul oluşturuldu. Akademisyenlerden Mimarlara, Gazetecilerden Sanat Uzmanlarına kadar otoriter isimlerin yer aldığı kurulun yaptığı seçimde listedeki yapıtlara sıralarına göre birinciye 20, ikinciye 19, üçüncüye 18, dördüncüye 17 şeklinde puan verildi. Sırasız listelere ise ‘Eşit ağırlıklı’ mantığı uygulayarak her bir seçime 11 puan verildikten sonra genel toplam sonucu ‘En iyi 100 mimari eser’ listesi elde edildi.

“SELİMİYE CAMİİ’NE HAKSIZLIK EDİLDİ. SELİMİYE 1. OLMALIYDI”

Edirne Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Hacıoğlu, Bekir Tüccar’a ‘En iyi 100 mimari eser’ hakkında açıklama yaptı. Hacıoğlu yaptığı açıklamada Selimiye Camisine haksızlık edildiğini belirterek; “Hürriyet Gazetesinin yaptığı bu çalışmada Türkiye’de 100 entelektüel kişi ‘Türkiye’nin en iyi 100 eseri’ni seçmiş. Bu 100 kişinin içinde Sanat Tarihi Uzmanlarından Gazetecilere, Mimarlardan Akademisyenlere kadar pek çok farklı alanda otoriter kişiler bulunuyor. Yapılan sıralamaya göre Edirne Selimiye Camii 2. sırada yer almış. Bana sorarsanız bu bir haksızlık. Bana sorarsanız Selimiye Camisi taşın dehaya vardığı yerdir. Mimar Sinan’ın eşsiz bir eseridir. Selimiye Camii, orijinal haliyle bugünlere kadar gelmiştir ve devam etmektedir. 1. sırada yer alan Ayasofya ise bu zamana kadar pek çok değişimlere uğramış, restorasyonlar geçirmiş harici müdahalelerde bulunulmuştur. Bu yüzden Selimiye Camii’nin hakkının yendiğini düşünüyorum. Selimiye Camii ile beraberinde II. Beyazıt Külliyesi’nin de bu yapılan en iyi 100 eserin arasında bulunması Edirne için çok önemlidir. Hıdırlık Tabya, Enez Kalesi, Sinagog vs birçok önemli eser var. Birçok yapı ve eser o listede yer alırken ismini saydığım bu eserlerin yer almaması beni biraz üzdü” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın