Çiçek Desenli Güvenlik Kameraları İstanbul Sokaklarında

15. İstanbul Bienali'nin açılmasına bir ay kala, sanatçı Burçak Bingöl'ün seramikten ürettiği, Beyoğlu'nda yetişen Beyoğlu'nda yetişen çiçeklerle bezenmiş güvenlik kameraları şehrin çeşitli noktalarına yerleştiriliyor.

Küratörlüğünü sanatçı ikilisi Elmgreen & Dragset’in yaptığı 15. İstanbul Bienali bu yıl birbirine komşu altı mekânın yanı sıra şehrin sokaklarına da yayılıyor. Geçtiğimiz otuz yılda kamusal alanda farklı projelere yer veren İstanbul Bienali, bu kez de seramik sanatçısı Burçak Bingöl’ün ürettiği çiçek desenli güvenlik kameralarıyla İstanbullularla buluşuyor.

Eserlerinde dekoratif motifleri sıkça kullanan sanatçı, Günebakan adlı serisinde güvenlik kameralarını Beyoğlu bölgesinden topladığı bitki desenleriyle süsleyerek günümüzde giderek normalleşen gözetleme sistemine eleştirel bir yorum getiriyor. Sanatçı kameraları bizi gözetleyen aygıtlar olmaktan çıkartıp onları birer sanat eseri haline getirerek izleyen-izlenen ilişkisini de tersine çevirmeyi hedefliyor. Bingöl’ün kameraları, bienal boyunca aralarında Kumbaracı 50, Pera Müzesi, Şimdi Cafe, LeBon Pastanesi gibi mekânların olduğu 20’yi aşkın noktada görülebilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın