Tabanlıoğlu Mimarlık “Avusturya Evi” Yarışmasında İkincilik Ödülü Aldı

Avusturya’da yapılan "Haus der Geschichte Österreich Müzesi için Genel Planlama” tasarım yarışmasında Tabanlıoğlu Mimarlık, yerel mimarlar Architekturbüro DI Michael Schluder ile birlikte, ikincilik ödülünü aldı.

Avusturya’nın ulusal kimliğinin dönüm noktasını ifade eden 2018 yılında, Neuenburg-Heldenplatz’daki Avusturya Tarih Evi, Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yıldönümünde gerçekleşecek sergi etkinliklerinin ana mekanı olacak.

18 Ay süreyle izleyiciye açık olacak sergi, kronolojik ve tematik olaylar/önemli anların bir arada ifade edildiği bir tarih anlatısı olarak birbiri ile örtüşenikili bir anlatımla kurgulanıyor; yüz yıllık tarihi ikili bir örgüde sunacak bir sergi konsepti öneren küratör Monika Sommer-Sieghart, tarihi sadece lineer olarak değil, özellikle kümeler ya da olay öbekleri olarak da ele alıyor. Müze’nin diğer bir noktasındayer alan, her ay değişerek ilgiyi canlı ve sürekli kılacak sergi ünitesi ise ana mekanda yer alan anlatıya eşlik edecek.

Bilgi aktarıcı özellikleri olan “Zaman Tüneli” ve aynı zamanda bu çizelge üzerinde vurgulanan “Tarihte Önemli Sahneler/ Kümeler” şeklinde hikaye edilecek olan sergi, anlatımı destekleyici ve izlemeyi kolaylaştıran bir mimari kurgu önerisi arayışıyla yarışmaya açıldı.

Sembollere ve olaylara odaklanacak, dönemleri belirgin temalarla ele alarak Avusturya tarihini anlaşılır kılmayı amaçlayan Zaman Tüneli boyunca yer alacak Kümeler/Kilit Odak Noktaları’nda siyaset, sosyo-ekonomive kültür alanlarında toplumu şekillendiren olaylar incelenecek; İç savaş ve Nazi darbe girişiminden, 1938-1945 Nazi rejimine, İkinci Dünya Savaşı ve Soykırım’a, 1945 demokrasi ve cumhuriyetin yeniden ilan edilmesine, 1955 Devlet Anlaşması ve Tarafsızlık Yasası gibi belirgin tarihsel gerçeklere, kadın haklarıyla konusunda elde edilen başarıya, sosyal hareketler, göçler, azınlıklar, ev gelenekleri, öğrenci hareketi ve benzeri ortak bellekte yer alan bir çok olay ve konu sergi kapsamında değerlendiriliyor.

Tarih alanına merak uyandırmayı ve bu alanda (kritik) sorular sordurmayı, hikayeleri canlandırmayı, etkilemeyi, şaşırtmayı ve bilgilendirmeyi amaçlayan bu sergide güncel ve yakın tarihin, ve geçmişteki olayların temsili ve tanımı için yenilikçi bir sergileme yaklaşımı hedefleniyor.

Avusturya Tarih Evi’nin hedef kitlelerinin farklılıkları gözetilerek, 10 yaş ile 99 yaş aralığında, öğrenci gruplarının, Avusturya vatandaşı ya da Avusturya’da yaşayanların yanı sıra Avusturya tarihine ilgi duyan diğer uluslardan ziyaretçilerin ilgiyle izleyeceği bir düzenleme yarışmacılardan beklenen yaklaşımlardan biri.

Değişik boyutlardaki objelerin üç boyutlu halleri, görsel/işitsel kaynaklar, yazılı dokümanlar, posterler, sanat eserleri (tablolar, heykeller vb) ve fotoğraflar da dahil olmak üzere, yenilikçi formatlar da tasarımın bütünleyici unsurlarından olması arzulanan sergi için Tabanlıoğlu Mimarlık’ın önerisi tasarım, farklı nesne kategorilerinin de eklenebildiği, modüler bir sistemden oluşuyor.

Basit bir kronolojik, skolastik anlatıyı izletmekle sınırlı kalmayan tasarım fikriyle, ziyaretçiyi, seçilmiş bir dijital karaktermişcesine, tarihten tarihsel zaman çizelgesinin karmaşıklığına doğru, eğlenceli bir şekilde yönlendirmeye çalışır.

Ana mihenk taşlarının yanı sıra kırılmalar ve süreklilik gösteren konular öne çıkar; bu bilgilendirme kümeleri hâlâ tanımlı kalmak kaydıyla, ancak ışınsal zaman çizelgesi çerçevesinde, sergi alanı izleyicinin seyrine eşlik eden bir matris olarak kurgulanmaktadır.

Mekanı, kolay adapte olabilir, esnek modüler sergi elemanları tanımlar; asma sistem aracılığıyla sergileme enstrümanlarının elektrik ve veri bağlantısı kurulmakta, aydınlatma ise yatay bir dağılımla sağlanmaktadır. Tarihin aktarılmasındaki zorluğa ve anlatının iç içeliğine mekân yaratan projeyi, jüri “Küratöryel yaklaşımın ince ve ikna edici bir mekânsal konumlanması olarak karakterize edilen proje zamansız zerafet taşıyor. Zaman çizelgesinin kavramsal yapısı, kümelenmeler ve anlatılar, proje sayesinde çarpıcı bir sanatsal çözüme dönüşmüş. Strüktüre,zemini ve tavanı dahil eden proje, çok çeşitli görsel bağlantılar kurarak mekana derin bir bakış sağlamış.” değerlendirmesi ile ikincilik ödülüne layık buldu.

1918_2018: “İşte Bu Avusturya” Sergisi, Kasım 2018’den itibaren, yaklaşık 18 ay boyunca izlenebilecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın