Kontenjanlar Sonsuza Giderken

Son zamanlarda sıkça tartışılan üniversitelerdeki plansız kontenjan artışı konusunu mimarlık bölümü özelinde mercek altına aldık...

Türkiye’de birbirinden farklı fakülteler bünyesinde yapılanan mimarlık okullarının sayısının ve kontenjanlarının son dönemlerde nasıl değiştiğini okuyabilmek için 2017’de taban puanı en yüksek olan 11 mimarlık bölümünün son on yıldaki kontenjan değişimini inceledik.

Değişimini incelediğimiz 11 üniversite sırasıyla şöyle:

1) İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
2) İstanbul Teknik Üniversitesi
3) Orta Doğu Teknik Üniversitesi
4) TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
5) Yıldız Teknik Üniversitesi
6) Abdullah Gül Üniversitesi
7) İstanbul Bilgi Üniversitesi
8) Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
9) Özyeğin Üniversitesi
10) TED Üniversitesi
11) Bahçeşehir Üniversitesi

ÖSYM’nin 2017 yılı için yayınladığı Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’na bakarak taban puanı en yüksek mimarlık bölümlerine sahip üniversitelerin 2017 için kontenjan sayılarını ve öğretim kadrosunun durumunu aşağıdaki tablolarda görebilirsiniz.

İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi

İstanbul Teknik Üniversitesi


Orta Doğu Teknik Üniversitesi


TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi

Yıldız Teknik Üniversitesi

Abdullah Gül Üniversitesi

 İstanbul Bilgi Üniversitesi

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi

Özyeğin Üniversitesi

TED Üniversitesi

Bahçeşehir Üniversitesi

Hazırladığımız grafikte ise bu onbir üniversitenin mimarlık bölümü kontenjanlarının son 10 yıldaki değişimini görüyoruz. Grafik, 2007, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 yıllarının Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’na bakarak hazırlandı.

Grafikte görüldüğü üzere en yüksek kontenjana sahip mimarlık bölümü Yıldız Teknik Üniversitesi’nde. Fakat kontenjan sayılarını o bölümdeki Prof.Dr, Doç.Dr, Yrd.Doç.Dr sayılarının toplamına böldüğümüzde Yıldız Teknik Üniversitesi’nin diğerlerine göre daha planlı kontenjan artırdığını söyleyebiliriz. Bilkent Üniversitesi’nde 23,33 öğrenciye 1 öğretim üyesi düşerken TOBB Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde 12,5 kişiye 1 öğretim üyesi, Özyeğin Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde 11 kişiye 1 öğretim üyesi, TED Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde 10 kişiye 1 öğretim üyesi, Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde 8,33 öğrenciye 1 öğretim üyesi, Bilgi Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde 6,36 öğrenciye 1 öğretim üyesi düşüyor. Bunu 4 öğrenciye 1 öğretim üyesiyle ODTÜ Mimarlık Bölümü takip ederken, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü ve Abdullah Gül Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde 3,33 öğrenciye 1 öğretim üyesi eşitliği var. İTÜ Mimarlık Bölümü’nde 2,26 öğrenciye 1 öğretim üyesi düşüyor. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Bölümü 1,77 öğrenciye 1 öğretim üyesi düşürerek kontenjan sayısı ve öğretim üyesi sayısının en dengeli olduğu okul oluyor.

2017 için hazırlanan Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’ndan derlediğimiz Türkiye’deki mimarlık okullarının her birinin 2017 kontenjanlarına buradan ulaşabilirsiniz.

2017 yılı için Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisindeki tüm mimarlık bölümlerinin toplam kontenjanı 6956. Bu sayıya KKTC, Azerbaycan ve Makedonya’daki mimarlık okulları da eklendiğinde sayı 7777’ye çıkıyor.

Kontenjanlar bu kadar artarken doluluk oranında ise geçen yıla göre bir düşüş var. Mimarlık programlarında geçen sene boş kontenjan 744 iken bu yıl 944 olmuş. Mimarlık
programlarındaki boş kontenjanın artmasındaki sebep Vakıf ve KKTC Üniversitelerine yerleşen aday sayısındaki azalma olarak gösteriliyor. Bu durumu raporlayan YÖK 2017 LYS Yerleştirme Sonuçları Analizi’ne de buradan ulaşabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın