Topkapı Sarayı’ndaki Aya İrini Kilisesi Yenileniyor

4. yüzyılda inşa edilen, 532 yılında geçirdiği yangın sonrasında Doğu Roma İmparatoru Justinianus tarafından 548 yılında yeniden yaptırılan Topkapı Sarayı birinci avludaki Aya İrini Kilisesi’nin kubbesinin çelik malzeme ile sarılması kararı alındı.

Sultanahmet Armada Otel’de 2-3 Ağustos’ta Topkapı Sarayı Müze Başkanlığı’nca “Aya İrini Restorasyonu ve Güçlendirilmesinde Uygulanacak Yöntemler ve Kullanılacak Malzemeler” konulu çalıştay düzenlendi.

Prof.Dr. İlber Ortaylı, Prof.Dr Mustafa Erdik, Prof.Dr. Zeynep Ahunbay, Prof.Dr. George Gr. Penelis, Prof.Dr. Feridun Çili, Prof.Dr. Hilmi Turan Durgunoğlu gibi isimlerin katıldığı çalıştayda restorasyon yöntemi ve kullanılacak malzeme çeşitleri tartışıldı. Restorasyon modeli olarak geleneksel yöntemlerin kullanılmasına, güçlendirme için ana kemer ve apsis kemeri gergi çubukları ile iyileştirme yapılmasına karar verildi. Ana kubbe ile yelken kubbelerin alt ve üst kısımlarına yapılacak karbon elyaf, FRP, çelik halat gibi malzemelerle sarma yöntemi uygulamaları için önümüzdeki günlerde ihaleye çıkılması planlanıyor.

Haberin devamı için tıklayınız

Etiketler

Bir yanıt yazın