Kültürel Miras Niteliğindeki Ahşap Yapının Dönüşümü

Avusturyalı mimarlık ofisi Julia Kick Architektin, ülkenin kuzeyindeki Dornbirn kentinde yer alan 128 yıllık, kültürel miras niteliğindeki yapıyı restore etti.

Julia Kick Architektin, Avusturya’da bulunan yapının tasarım sürecini anlatıyor:

Dornbirn’in merkezinde, tren istasyonuna yakın bir konumda bulunan The Economy Building, 1889 yılında, Josef Weiss’e ait otel ve şaraphaneye ek olarak inşa edilmiş. 


Fotoğraflar: Nussbaumer Photography

The Economy Building, 1997’den bu yana kültürel miras olarak korunduğundan zarar görmemiş. Yıllar içerisinde yapı için farklı projeler üretilse de bunlardan hiçbiri gerçeğe dönüşmemiş.

2016’da yeni sahipleri satın alıp ev ve atölyeleri için dikkatlice yeniden inşa edene kadar yapı boş kalmıştı. 

Yapının mevcut strüktürüne tepki vererek orijinal mekansal özellikler korunabilirdi. Sonuç, öngörülebilir işlevlerden, bölünmüş kotlardan ve hava boşluklarından olduğu kadar gizli ve özel çatı alanlarından uzak mekanlar içeren, açık, loft benzeri bir yaşama ve çalışma alanı oldu.

Cephenin tüm patinası korundu ve tüm değişiklikler iç mekanda yapıldı. Ayrıca içeride dış mekan için korunmuş küçük bir oturma alanı da bulunuyor.

Ahşap cephedeki lineer açıklıklar odalara daha fazla ışık ve manzara sağlıyor. Döşemedeki eski ahşap parçalar ise numaralandı, dışarıda tamamlanıp temizlendi ve tekrar döşemede kullanıldı. Restore edilmesi veya değiştirilmesi gereken ahşap parçalar yeni halleriyle açıkça görülebilir durumda kaldı.

Etiketler

Bir yanıt yazın