Mimarların Zonguldak Halkevi Tescil Başvurusu Kabul Edildi

Zonguldak Halkevi'nin, kültür varlığı olarak tescil edilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na yapılan başvuru kabul edildi.

Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin başvurusunu değerlendirerek halkevi binasını yerinde inceledi. Kurul, bu inceleme sonrasında halkevi binasının yapıldığı dönemin mimari anlayışı ile tasarlanmış olması, teklik ve enderlik değerlerine sahipliğinin bulunması nedeniyle 2863 sayılı kanun ve ilgili yönetmelik kapsamındaki gerekli tespit-tescil çalışmalarını başlattı. 

“Zonguldak Halkevi, Zonguldak’ın toplumsal hafızası ve Cumhuriyet ideolojisinin kültür mekanıdır.”

Konuya ilişkin açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Cumhuriyet’in kentsel planlamasında hükümet konakları gibi dönemin simgesel yapılarından olan Halkevi yapıları, Cumhuriyetin aydınlanma mekanlarındandır. 19 Şubat 1932 yılında kurulan Halkevlerinin yarışma  ile elde edilen ilk yapısı olan Zonguldak Halkevi, Zonguldak’ın toplumsal hafızası ve Cumhuriyet ideolojisinin kültür mekandır. Sadece işlevi ile değil,  kentsel planlama ölçeğinde, kentsel doku ile kurduğu ilişki ile mimarlık tarihimizde de önemli bir yer tutmaktadır. Zeki Sayar ve Abidin Mortaş tarafından tasarlanan Zonguldak Halkevi’nin  korunması gerekli kültür varlığı olarak değerlendirilmesi, kültürel mirasımızın gece yarısı kepçelerle yok edildiği bir dönemde tescil kararına ilişkin çalışma başlatılması kamu yararı adına sevindiricidir” dedi. 

“Zonguldak Halkevi kamusal mekan olma özelliğini  devam ettiriyor.”

Candan, sözlerine şöyle devam etti:”Zonguldak Halkevi binası günümüzde de Belediye Kültür Merkezi, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının büroları, zabıta, muhtarlık, vb işlevlerle kullanılıyor. Kullanımının sürmesi ve günümüzde de kendine yer bulması ile sürekliliğini devam ettirmektedir. Bugün bile toplumun ihtiyaçlarını karşılayan kamusal mekan olma özelliğini koruyan konumu ile Zonguldak’ın sosyokültürel yaşamının içerisinde bir varlık olma özelliği ile ekonomik ve işlevsel değerini de korumaktadır. Ulusal ve yerel törenlerde Halkevi’nin kullanılması, kentsel olarak konumu, tasarım süreci, binanın yapım aşamaları ile oluşan değeri de kentsel hafızanın sonraki kuşaklara aktarılan büyük bir bölümünü temsil etmektedir. Yapıldığı dönemin mimari anlayışı ile tasarlanmış olan yapı döneminin belge değerini de taşımaktadır.”

Etiketler

Bir yanıt yazın