+ Arkitera'nın gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.

Avlu Etrafında Şekillenen Mekanlar

Kaynak: Dezeen
22 Haziran 2017, 14:00
  defa okundu.

Pekin merkezli Arch Studio, Çin’in başkentinde, dış mekan döşemesinden iç mekan duvarlarına ve çatıya doğru akan döşeme ekiyle dikkat çeken, avlulu geleneksel bir konutun renovasyon projesini tamamladı.

Avlu Etrafında Şekillenen Mekanlar

Yapı, Pekin’in Dashilanr bölgesinde, Tiananmen Meydanı’nın güneyinde bulunuyor ve Arch Studio'nun verdiği "Twisting Courtyard" ismiyle anılıyor.

Pekin’in Hutong bölgesine ününü veren, mülkün de dahil olduğu avlu etrafında şekillendirilmiş mekanlarıyla bilinen geleneksel yapı tipolojisine "Siheyuan" deniyor. 


Fotoğraflar: Wang Ning & Jin Weiqi

Pekin’de bulunan yapıların çoğu daha verimli modern mekanlar yaratmak amacıyla zamanla yıkılmış fakat Arch Studio mevcut konutu koruyarak modern yaşama uyum sağlayacak şekilde yenilemeyi amaçlamış.

Avluyu çevreleyen farklı işlevlerde hacimlere sahip yapının birincil kullanım amacı konaklama. Yapının ayrıca kamusal etkinlikler veya partiler için de kullanılabileceği öngörülüyor.

Geleneksel tarzda bir kapıyla açılan giriş bölümü kentin uzantısı olarak görülen bir kamusal alan sağlayan avluya bağlanacak şekilde tasarlanmış pasaja uzanıyor

Çeşitli mahremiyet derecesindeki odalar, bir yemek alanını ve resepsiyonu oluşturacak şekilde yapı içerisine uzanan avlu etrafında şekillenmiş.

Tasarım, Siheyuan’ın getirisi olan ağırbaşlı ve kalıplaşmış izlenimden kurtulmayı ve açık, aktif bir yaşayan atmosfer oluşturmayı amaçlıyor. Ondüle zemin, avlunun mevcut yerleşimine dayanarak, iç ve dış mekanı farklı yüksekliklerde bağlamak için kullanıldı.

Dış mekandan iç mekana doğru oluşturulan sürekli akış hissi, yapının farklı bölümleri arasında kesintisiz bir bağlantı sağlamak amacıyla, duvarları ve çatıyı aşan gri, tuğla döşeme eğrileriyle pekiştirilmiş.

Mutfak, ofis ve ıslak hacimleri içeren işlevsel mekanlar eğimli çatının altında yer alırken, kamusal mekanlar yüksek açıklıklardan doğruca avluya bakacak şekilde tasarlanmış.

Avlunun diğer tarafında ise, mevcut ahşap çerçeveli strüktüre entegre edilen sabit mobilyalar, ekranların arkasına gizlenmiş mekanlar için esnek kullanım seçenekleri sunuyor.

Bu ahşap kutular, geceleri yatak odasına dönüşebilirken çay içme alanları yaratacak şekilde yükseltilebilen masalar da içeriyor.

Fotoğraflar: Wang Ning & Jin Weiqi

Yapının kuzeybatı köşesine sıkıştırılmış ek bir hacimde gündüz aktiviteleri için alan yaratmak amacıyla duvar içerisine gizlemiş bir de yatak tasarlanmış.

Fotoğraflar: Wang Ning & Jin Weiqi

Arch Studio’nun ayrıca, Hebei Bölgesi’nde tasarladığı gıda işleme tesisi ve nehir kenarında konumlandırılmış bir Budist Tapınağı gibi projeleri de bulunuyor.

Fotoğraflar: Wang Ning & Jin Weiqi

Reklam

Yorumlar
Yorum bırakmak için giriş yapmalısınız!


Henüz yorum yapılmamış!
7 gün içinde en çok
Okunan Yorumlanan
İlgili Haberler