+ Arkitera'nın gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.

De Gouden Liniaal Architecten'den Toprak Gözlem Kulesi

Kaynak: Dezeen
14 Haziran 2017, 09:38
  defa okundu.

De Gouden Liniaal Architecten, Holanda-Belçika sınırında, yerel malzemeleri kullanarak, doğayla iç içe bir gözlem kulesi tasarladı.

De Gouden Liniaal Architecten'den Toprak Gözlem Kulesi

Belçika ile Hollanda arasında uzanan sınırdaki manzaraya bakan, De Gouden Liniaal Architecten tasarımı gözlem kulesinin duvarları sıkıştırılmış toprak, kil ve çakıldan oluşuyor.

Fotoğraflar: Filip Dujardin

Genk merkezli ofisin tasarladığı toprak kulenin bulunduğu arazi, 2500 hektarlık alanı kapsayan Maas Valley River Park'ın bir kısmını Negenoord isimli eski bir taş ocağı şekillendiriyor. Park, Hollanda'dan Belçika'ya kadar, 40 kilometre boyunca sınırı çizen Maas Nehri'ni izliyor.

Belçika hükümetinde taş ocaklarını yeniden işlevlendirmekle görevli departman, kuleyi, bulunduğu alanı eğitimle ilgili ve rekreasyona yönelik işlevler sunan bir odak noktasına dönüştürerek yeniden canlandıracak bir yapı olarak belirlemiş.

12 metre yüksekliğindeki kule, potansiyel nehir taşkınlarından korunmak amacıyla ve çevreye hakim bir nokta olduğundan, küçük bir tepe üzerine inşa edilmiş.

Yapının planı, en iyi manzara açılarını sağlayan açıklıklarla noktalanan, 6 cepheli bir form oluşturmak amacıyla yeniden şekillendirilen köşeleriyle, üçgeni andırıyor.

Ayrıca kulenin merkezinde, metal korkuluklarla çevrelenen terasa çıkmadan önce diğer üç kata erişim sağlayan merdivenle birleşen beton bir çekirdek bulunuyor.

Ekip, alanın tarihi ve doğal özellikleri ile somut bir bağ kurmak amacıyla yapıyı Maas Bölgesinden elde edilen malzeme ile inşa etmeyi tercih etmiş.

Malzeme seçimleri dolayısıyla yapı, bize üzerinde inşa edilip çevresiyle güçlü bir bağ kurduğu alanı anlatıyor.

Dış mekanda cepheler, nemli toprağın kalıplarda sıkıştırılması ile taşıyıcı duvarların şekillenmesini sağlayan bir teknik kullanılarak, dokulu toprak yüzeyler ile oluşturulmuş.

Proje ekibi tarafından görevlendirilen danışmanlar, yakınlardaki Eifel dağlarından getirilen volkanik taşla oluşturulan harç kullanılarak stabilize edilen optimal çakıl, toprak ve kil oranının sağlanmasında yardımcı olmuş.

Danışmanlar, farklı yerel malzemelerin analizini yaptılar, farklı karışımlar denediler ve onları sıkıştırılma dayanımı, aşınma, renk ve görünüme dayanalı kriterlerle değerlendirdiler.

Dış duvarların yüzeylerinin aşamalı olarak aşınıp agreganın zamanla görünür olması planlanmış. Ayrıca merkezdeki çekirdeğin betonuna da kumlama yapılmış, böylece çakıl içerik burada da vurgulanmış.

Kule, Benelux bölgesinin sıkıştırılmış toprak kullanılarak inşa edilmiş ilk kamusal yapısı ve işlevi, mimarlara yapının kullanımında yardımcı olacak şekilde henüz standardize edilmiş veya belgelenmiş değil.

Projenin bir parçası olarak malzeme danışmanları Cratterre, Vessières&Cie ve BC Studie, bu yapım tekniğinin bölgede gelecekte yapılacak olan mimari projelere nasıl adapte edilip uygulanabileceğini anlatan bir rapor hazırlamışlar.

Reklam

Yorumlar
Yorum bırakmak için giriş yapmalısınız!


Henüz yorum yapılmamış!
7 gün içinde en çok
Okunan Yorumlanan
İlgili Haberler