Kurosawa ve Fellini’den İlham Alan Enstalasyon: “New Spring”

COS'un Londra merkezli tasarım ofisi Studio Swine imzasını taşıyan "New Spring" isimli enstalasyonu Milano Tasarım Haftası kapsamında görülebilir.

COS, bu sene Milano Tasarım Haftası kapsamında Studio Swine ile bir iş birliğine gitti. Japon mimar Azusa Murakami ve İngiliz sanatçı Alexander Groves’tan oluşan Studio Swine, farklı duyulara aynı anda hitap eden New Spring adlı enstalasyonunu, Milano’da bulunan Cinema Arti’de sergiliyor.

Tasarım Haftası süresinde gezilebilen enstalasyon, 6 metre yüksekliğinde ve tamamen geri dönüşümlü alüminyumdan hazırlanan bir yapıdan oluşuyor. Konstrüksiyon, içi tozu andıran bir maddeden oluşan balonlar üretiyor ve bu balonlar tenle temas ettiğinde patlayarak bu tozları serbest bırakıyor. Ancak eldivenle dokunulduğunda bir süre boyunca balon yapısını muhafaza ediyor, böylelikle ziyaretçiler enstalasyonla etkileşime geçme şansı yakalıyorlar.

İkili, New Spring enstalasyonu için ilhamını Milano’nun zengin tasarım ve sanat tarihinden almış. Studio Swine tasarımlarıyla ilgili “Tarihi Milano saraylarında karşımıza çıkan Murano avizeleri ve bu akımla kontrast oluşturan modern İtalyan tasarımları, New Spring enstalasyonunun çıkış noktalarını oluşturdu. Toplu bir tasarım deneyimi yaratabilme fikri ise, bize İtalya’nın görkemli kamusal çeşmelerinden geldi, zira bu alanlar İtalya’nın en büyük lükslerinden biri,” diyor.

Studio Swine enstalasyonu sinematrografik bir atmosferde sergiliyor. Bu tercihte hem enstalasyonun yer aldığı tarihi Cinema Arti’nin eski bir sinema salonu olması, hem de tasarımcıların Kurosawa’nın ikonik filmlerinden “7 Samuray”da kiraz çiçeklerinin açma sahnesi ve Fellini’nin Kazanova’sındaki şamdanlar sahnesi gibi sahnelerden aldığı ilham rol oynuyor. Studio Swine’ın New Spring’e yaklaşımı 1900’lerin ortalarına yön veren sinema akımlarından modernist tasarım anlayışına biz yelpazede değerlendirilebilir. Ayrıca İtalyan ışıklandırma öğelerinden aldıkları ilham, küre şeklinde balonlar ve kemerli lambalarla enstalasyona yansıyor. Ayrıca sinema salonunun karanlık ortamı, amaçlanan kontrastı sağlıyor.

COS Kreatif Direktörü Karin Gustafsson enstalasyon ile ilgili, “Studio Swine’ın çalışmaları uzun süredir biri etkiliyor ve bize ilham veriyordu. Bu sebeple New Spring’e hayat vermek bizim için de son derece heyecan verici. Umarım bu sene sergilediğimiz enstalasyon, tüm ziyaretçilerin hayal gücüne hitap eder. Böylesine yetenekli ve yaratıcı isimlerle iş birliği yapmak ve COS kimliğini tasarım dünyası ile buluşturmak bizim için büyük bir mutluluk kaynağı. Milano Tasarım Haftası, yenilikçiliğin ve yaratıcılığın buluştuğu, dünyanın en önemli platformu. COS’un enstalasyonu ile bu platformda yer almaktan dolayı gururluyuz,” diyor.

The COS x Studio Swine enstalasyonu 9 Nisan’a kadar Milano’da, Cinema Arti, Via Pietro Mascagni, 8, 20122 Milano’da görülebiliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın