MIT’den Kentsel Tasarımcı ve Plancılar için Yeni Bir Araç: Urban Network Analysis (UNA)

MIT'deki araştırmacılar, Urban Network Analysis (UNA) isimli yeni bir araç çubuğu ile tasarımcılara ve plancılara matematiksel ağ analiz metotları kullanarak, kentlerin üç boyutlu dokularını tanımlama imkanı veriyor.

Bu tarz araçlar hızlı kentleşme kapsamında daha çok bilgi edinimi sağlayıp, esnek kentsel tasarım ve planlamayı destekliyor.

MIT’deki araç çubuğunu geliştiren City Form Researc Group’un baş araştırmacısı Andres Sevtsuk “İletişim ağının merkezileşmesi ilginç kentsel fenomenlerin öngörüsünü yapabilir. Örneğin hangi sokak ya da binalarda bölgesel ticaretin yer alabileceği veya yaya ve araç trafiğinin yoğun olacağı, ayrıca arsa fiyatlarının neden bir bölgeden diğerine değişiklik gösterebileceğine dair bilgi verebilirler.”

İletişim ağları genel olarak Facebook arkadaşları ve telefon bağlantıları gibi sosyal ağlarda kullanılıyor fakat son zamanlarda az da olsa kentlerin mekansal analizinde de kullanılmakta.

Mekansal ağ çalışmaları 18. yüzyıl’da Euler ve ünlü Königsber’in yedi köprüsü bulmacasına kadar uazansa da, o dönemden itibaren kentsel tasarımcılara yoğun şehir sokakları ve binalarına dair, mekansal merkezilik ölçütlerini hesaplayabilecekleri ücretsiz erişilen bir araç yoktu. Bu yeni araç, ArcGIS için ücretsiz ve açık kaynak eklentisi olarak paylaşılıyor ve kentsel tasarımcı ve plancılara mekansal ağ ile ilgili 5 farklı grafik ile hesaplama imkanı tanıyor: Ulaşım, Yoğunluk, Arada Bulunma, Yakınlık ve Doğrusallık.

Projede görev alan Michael Mekonnen “Örneğin ‘Ulaşım’ ölçütü binalar, rezidanslar, iş yerleri, aktarma merkezleri gibi belirli varış mesafelerinin, alandaki sirkülasyon rotaları içerisinde her bir binadaki yürüme mesafesinin hesaplanmasını sağlayabilir. ‘Arada Bulunma’ ölçütü ise her binadan potansiyel geçecek insanların sayılarını hesaplamak için kullanılabilir, ” diyor.

Araç ücretsiz olarak buradan indirilebilir

Etiketler

Bir yanıt yazın