Hevsel Bahçeleri Proje Alanı İlan Edildi Ama Bilgilendirme Yapılmıyor

8000 yıllık hevsel bahçeleri proje alanı ilan edildi ama bilgilendirme yapılmıyor.

644 Sayılı KHK ile “Özel proje alanı” ilan edilen Diyarbakır’daki ünlü Hevsel Bahçeleri hakkında proje kabul edilmiş olmasına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından proje hakkında herhangi bir açıklama yapılmıyor.

Tarımın doğduğu topraklar olan Mezopotamya’nın en önemli ekolojik ve tarihi alanlarından biri olan ve 2015 yılından bu yana UNESCO Dünya Kültürel Mirası Listesi’nde bulunan Diyarbakır’daki Hevsel Bahçeleri, Diyarbakır’ı çevreleyen surların doğu kısmında, Dicle Nehri kıyısında, yaklaşık 10,000 dönümlük alana yayılmakta.

Önemli bir kültür ve ekoloji birikimine sahip olan Hevsel Bahçeleri, 644 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 2. maddesinin 1. fıkrasının (ğ) bendi ve 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 9. maddesi uyarınca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onayı ile 28 Aralık 2016 tarihinde  “Özel Proje Alanı” ilan edildi. Projenin kamuya duyurulması ve askıya çıkması gerekmesine rağmen o günden beri bakanlık tarafından proje hakkında herhangi bir açıklama yapılmış değil.

Gazeteci Hülya Emeç’e konu ile ilgili konuşan Şehir Plancıları Odası Diyarbakır Şube Eş Başkanı Büşra Cizrelioğulları, projenin içeriğinin gizlenmesine tepki gösterdi.

Yasa ve yönetmeliklerin çıkarılan projelere itiraz etme hakkını verdiğini söyleyen Cizrelioğulları, Dicle Vadisi ve Hevsel Bahçeleri’ne ilişkin Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nden projeyi istediklerini, bilgi verilmemesi durumunda itiraz edeceklerini dile getirdi.

Haberin devamına buradan ulaşabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın