Göç Deneyimini Yansıtan Renkli Enstalasyonlar

Güney Koreli heykel ve enstalasyon sanatçısı Do Ho Suh, hayatı boyunca yaşadığı farklı mekânlara atıfta bulunarak tasarladığı birebir ölçekli enstalasyonuyla göçe dikkat çekiyor.

“The Passage” ismini verdiği sergi, Suh’un yaşam biçiminin somutlaşmış hali de denilebilir. Enstalasyondaki bölümlerin her biri sanatçının yaşadığı ve çalıştığı, Güney Kore’deki çocukluk evini ve o zamandan beri yaşadığı çeşitli daireleri temsil ediyor. Tema, çeşitli yerlerin fotoğraflarının dijital ortamda birbirine eklenmesiyle ve çevresine çeşitli animasyonlar yerleştirilmesiyle ortaya çıkmış.

Hayatı sabit bir başlangıç noktası veya varış yeri olmaksızın bir geçiş yolu olarak gördüğünü söyleyen sanatçı, insanların her zaman hedefe odaklandığını, yolculuğun kendisini önemsemediklerini söylüyor ve önemli olanın “yol” olduğunu vurguluyor.

Serginin ana bölümünde, Hub adındaki renkli yarı saydam kumaştan yapılmış bire bir ölçekli panellerden oluşan bir yapı bulunuyor. İngiliz apartmanı şeklindeki bu yapı, beş yıl önce Londra’ya taşınan sanatçının İngiltere’nin başkentinde yaşamasını vurguluyor.

Sanatçının Güney Kore’yi terk edip Amerika’ya yerleştiği dönemde, Kore mimarisi ile Amerikan yaşam tarzının çarpışmasından dolayı ortaya çıkan kimlik ve gelenek karmaşasını yansıttığı eski çalışmaları da mevcut.

Sergi, Londra’daki kimlik ve göç üzerine yoğunlaşan Victoria Miro Galeri’de 18 Mart 2017 tarihine kadar gezilebilecek. Galeri, bu temanın insanları hassas konularda değişime açık olmaya, sınırları aşmaya ve farklı psikolojilere geçiş hissi yaşamaya davet ettiğini söylüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın