Üsküdar’da Dolguyu ÇED’siz Yapacaklar

Üsküdar’da denizden toplam 13 bin metrekare alan doldurulacak ama bunun çevreye etkileri araştırılmayacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından Üsküdar Meydan Projesi kapsamında hazırlanan deniz dolgusu planlarına ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı dün “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir” kararını verdi. Proje kapsamında denizden toplam 13 bin metrekare alınacak. 3 yerden kazıklama sistemiyle doldurulacak denize 6 seyir terası bir de iskele yapılacak.

Depremde tehlikeli

İBB tarafından Üsküdar Meydan Projesi kapsamında Üsküdar sahilinin doldurulmasına ilişkin hazırlanan imar planları ilk olarak aralık ayında İBB Meclisi’ne gelmiş. Planlarda dolgu alanına ilişkin, ‘bu proje ile her yönde yaya ulaşımı kesintisiz olarak sağlanacak, çeşitli açık alan organizasyonları düzenlenebilecek, olası deprem ve benzeri afetlerde toplanma alanı olarak kullanılabilecek’ ifadelerinin kullanılması dikkat çekmişti. CHP’li Meclis üyeleri imar planlarına karşı çıkmış, deprem anında “tehlikeli” olabileceğini söylemişti.

İmar palnları CHP’li Meclis üyelerinin itirazlarına karşın AKP’li Meclis üyelerinin oylarıyla bakanlığa gönderilmişti. İBB 22 Aralık 2016 tarihinde proje için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu. Bakanlık da projeyi jet hızıyla onaylayarak ÇED sürecini 26 Aralık 2016 tarihinde başlattı. Bakanlık süreci önceki gün sonlandırarak “ÇED Gerekli Değildir” kararını verdi. Projenin tüm ayrıntıları İBB’nin bakanlığa sunduğu dosyada yer aldı. Buna göre proje kapsamında denizden toplam 13 bin metrekare alınacak.

Proje Üsküdar sahil yolu 1., 2. Kısım ve Üsküdar Meydan düzenlemesi olmak üzere üçe bölündü. Üsküdar’ın güneybatı sahilini kapsayan 1. Kısımda 1 adet iskele ve 2 adet seyir terası yer alıyor. Bunlar 2 buçuk metre uzunluğunda 10 metre genişliğinde olacak. Üsküdar sahilinin kuzeyini kapsayan 2. Kısımda da 4 adet seyir terası yer alıyor. Üsküdar meydan düzenlemesi kapsamında ise denizden yaklaşık 10 bin 750 metrekare alınacak ve meydan düzenlenerek gezi yolları ile yeşil alanlar oluşturulacağı belirtildi. Projenin maliyeti 32 milyon 164 bin 216 TL.

Etiketler

Bir yanıt yazın