Akışkan Modernite

Geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren Polonyalı sosyolog Zygmunt Bauman'ın 2000'de yayınlanan Liquid Modernity kitabı Can Yayınları'ndan Türkçe çevirisiyle çıktı.

Küreselleşme, modernizm, postmodernizm kavramlarına dair kapsamlı çalışmaları bulunan sosyolog Zygmunt Bauman’ın Akışkan Modernite kitabı, ‘ağır’ ve ‘katı’ donanım odaklı moderniteden ‘hafif’ ve ‘akışkan’ yazılım tabanlı moderniteye geçişin öyküsünü anlatıyor.

Kitabın tanıtım metninden:

Akışkan Modernite’de, yaygın olarak “postmodernite”, daha az oranda da “geç modernite”, “yüksek modernite” veya “ileri modernite” gibi şekillerde isimlendirilen olguyu ele alıyor Bauman. Aydınlanma sonrası yükselen rasyonel, hedefleri ve yolu belli, öngörülebilir, özgüvenli, katı modernitenin karşısına belirsiz, tekinsiz, güvencesiz bugünü anlamak için kendi kuramsal çerçevesini, akışkan moderniteyi koyuyor. Bunu da ancak kendi düzeyindeki birinin altından kalkabileceği biçimde yapıyor: Aynı metnin içinde bir yanda Platon, Marx, Weber, Huxley, Orwell, Bourdieu, Sennett var, bir yanda tüketim toplumu, kapitalizm, cep telefonları, alışveriş merkezleri, göçmenler, mülteciler, sanal dünya…

1925 doğumlu Bauman, 20. yüzyılı da, 21. yüzyılı da görmüş ancak ilgisinin canlılığını, gencecik, taptaze yaklaşımını hiç kaybetmemiş. Ve hiç şüphe yok ki, gözlerimizin önünden akan hayatı, yaşadığımız dünyayı anlamlandırmada en güvenilir kılavuzlardan biri, aynı zamanda kendini merakla dinleten eğlenceli bir yol arkadaşı.

Etiketler

Bir yanıt yazın