2017’nin Beklenen Projeleri

CNN'in hazırladığı, aralarında COBE'nin The Silo projesinin de bulunduğu 2017'de açılması beklenen binalar listesi.

Bazısı star mimar projesi bazısı kritik bir ihtiyaca cevap veren, teknolojileriyle veya önerdikleri programlarla öne çıkan projeler… CNN’in belirlediği “2017’nin en çok beklenen açılışları” listesi şöyle:

Napoli-Afragola High Speed Train Station


Napoli-Afragola High Speed Train Station_ Zaha Hadid Architects

2017’de kullanıma girmesi planlanan ve en azından mimarlar arasında ismini sıklıkla duyacağımız projelerden ilki Londra merkezli mimarlık ofisi Zaha Hadid Architect’e ait Napoli-Afragola High Speed Train Station projesi. 2003 yılında başlayan proje tamamlandığında Napoli ile Roma’yı birbirine bağlayan yeni hızlı tren hattı da kullanıma açılacak. Yapı ise hattın Napoli’ye ulaştığı noktayı tarifleyecek.

Louvre Abu Dhabi


Louvre Abu Dhabi, Ateliers Jean Nouvel

Ateliers Jean Nouvel’in tasarımını yaptığı 2012’de açılması planlanan; fakat sonradan açılış tarihi 2017’ye sarkan Louvre Abu Dhabi bu senenin beklenen projelerinden. Tasarımında bölgenin coğrafyasından ve tarihinden ilham alındığı söylenen projenin en ayrıksı mimari elemanı, Fransız mimarlık ofisinin referans yapılarından olan Arap Foundation’ın cephesinde uyguladığı tasarımı andıran, dantel gibi örülüp yapının tepesine oturan kubbe.

Lego House


Lego House, BIG

Oyuncak dünyasının dev ismi Lego için Danimarka’da inşa edilen yapı bir deneyim merkezi ve kentlilerin toplanma noktası olarak tasarlandı. Son zamanların en hızlı mimarlık ofisi diyebileceğimiz Danimarkalı ofis BIG tarafından tasarlanan binada lego bloklarından ve onların bir araya gelme prensibinden ilham alınmış.Hatta binanın temel atma töreninde -temsili de olsa- betondan dev lego blokları kullanılmıştı. Lego House‘un 2017’nin ikinci yarısında kendi evi olan Danimarka’nın Billund kasabasında kullanıma açılması bekleniyor. 

Zeitz Museum of Contemporary Art Africa


Zeitz Museum of Contemporary Art Africa, Heatherwick Studio

Güney Afrika’daki Cape Town’da yapılan Zeitz Museum of Contemporary Art Africa, yılın en heyecan verici projelerinden biri olacağa benziyor. Eski bir silonun çağdaş sanat müzesine çevirilmesi bir yana, Londra merkezli mimarlık ofisi Heatherwick Studio’nun proje için hazırladığı kesitler de oldukça etkileyici. Yapının merkezine yerleşen iç avluda eski silonun silindirlerinden bir hacim oyularak binaya ışık alınmış ve yapının halihazırdaki strüktürü üzerinden yeni bir estetiğe ulaşılmış.

Huangshan Mountain Village


Huangshan Mountain Village, MAD Architects

2017’nin beklenen projeleri listesine giren diğer bir star mimarlık ofisi MAD Architects. Antik bir uzak doğu peyzajına benzeyen modele yakından baktığınızda Taiping Gölü’nün arkasından puslar içinde yükselen uzay kapsülüne benzeyen yapıları görüyorsunuz. Huangshan Mountain Village projesi dağlarıyla bilinen bu bölgedeki yerel topoğrafyayı taklit ederek bu alanı çağdaş yaşam döngüsünün içine sokmaya çalışıyor.

The Silo


The Silo, Cobe

2017’de Danimarkalı mimarlık ofisi COBE antrepo mimarisini sunduğu yeni işlevle bir adım ileriye taşıyacağa benziyor. The Silo isimli projede Danimarkalı ofis eski bir tahıl deposunu ve çevresindeki endüstriyel alanı tamamen dönüştürüyor.


The Silo, Cobe

Konutların, sergi alanının ve bir çatı restoranının betondan yapının içine girmesiyle silonun Kopenhag için yeni bir merkez olması planlanıyor.

Guardian Art Center


Guardian Art Center, Büro Ole Scheeren

Çin’in en eski müzayede evinin yeni binası Guardian Art Center, Büro Ole Scheeren tarafından tasarlanıyor. Bu sene açılması planlanan yapı, son zamanların ve belki de her zamanın mevzusu olan “eski ile yeniyi harmanlama” fikri üzerinden gidip Pekin’in eski geçitlerine ve avlularına bakarak yeni bir kompozisyon oluşturuyor. 

Yves Saint Laurent Musée


Yves Saint Laurent Musée, Studio Ko

Yves Sant Laurent’e adanmış iki müzeden biri olan -diğeri Paris’te açılacak- ve otantik olduğu için daha çok ilgimizi çeken Marakeş’teki Yves Saint Laurent Musée, tasarımcının derin sevgi beslediği ve ilham aldığı şehirden besleniyor. Fransız mimarlık firması Studio Ko tarafından tasarlanan müze YSL’nin net tasarımlarından ve kadın silüetinin kıvrımlarından ilham alıyor. Belki de tuğla ile örülen cephelerin hissi kumaşın kıvrımlarına göndermede bulunuyor. 

Blåvand Bunker Museum


Blåvand Bunker Museum, BIG

İlginç projelerin altında imzasını görmeye alıştığımnız Danimarkalı işverenler ve BIG, 2017 listesine ikinci defa, bu sefer Blåvand Bunker Museum ile giriyor. Varde şehrindeki Almanlara ait eski askeri alandaki toprak dolgu alanda yapılan müze, yükseltinin ortasındaki yarıklardan girilen açık bir avluyla şekilleniyor.

Cento Botin


Centro Botin, Renzo Piano Building Workshop & Luis Vidal + Architects

Yarısı karada diğer yarısı deniz üstünde asılı olan Cento Botin‘in tasarımı Renzo Piano Building Workshop ile Madridli ofis Luis Vidal + Architects’e ait. Merkez; kültür sanat, eğitim ve rekreatif zaman için tasarlanmış bir mekan. 

Museum of Modern and Contemporary Art (MACAN)


Museum of Modern and Contemporary Art (MACAN), Met Design Studio

Endonezya’nın başkenti Cakarta’nın ilk çağdaş sanat müzesi olacak Museum of Modern and Contemporary Art (MACAN)’da 2017’nin projelerinden. Endonezyalılar proje için İngilizleri tercih etmiş. Londra merkezli Met Design Studio tarafından tasarlanan MACAN’ın koleksiyonu Endonezya’dan, ABD’den, Batı Avrupa’dan ve Asya’dan toplanan eserlerden oluşacak. 

Zhangjiajie Grand Canyon Glass Bridge


Zhangjiajie Grand Canyon Glass Bridge, Haim Dotan

Zhangjiajie Grand Canyon Glass Bridge‘i, camdan köprüye tokmakla vurarak kırılmazlığını test eden adamın fotoğraflarından hatırlayanlar çıkabilir. İsrailli mimarlık firması Haim Dotan’ın tasarladığı köprü açıldığı günden beri yerden yüksekliğiyle, dünyadaki en uzun cam yaya köprüsü olmasıyla ve üzerinde çekilen fotoğraflarla ünlü olmuştu. Beklenenin çok çok üzerinde ziyaretçi çeken köprü açılışından kısa bir süre sonra kapatıldı. Köprü 2017’de gerekli düzenlemeler yapılmış şekilde tekrar açılacak. 

520 West 28th Street


520 West 28th Street, Zaha Hadid Architects

Zaha Hadid Architects ile başladığımız listemizi yine İngiltere merkezli mimarlık ofisiyle kapatıyoruz. Bu projenin 2017’nin beklenenleri listesine giriş nedeni hem Zaha imzası taşıması hem de New York’ta inşa edilmesi olsa gerek. 520 West 28th Street adresinde inşa edilen yeni konut bloğu Zaha Hadid Architects’in klasikleşen çizgilerinin tipik bir örneği. Teras katının yaklaşık 50 milyon dolar gibi bir fiyata alıcı bulması beklenen binanın, gayrimenkul yatırımcılarının imrendikleri projeler listesine girdiği kesin.

Etiketler

Bir yanıt yazın