Hava Akımınından İlham Alan Matematik Müzesi

Londra'daki Bilim Müzesi, tasarımını Zaha Hadid Architects'in yaptığı yeni matematik galerisini bugün açıyor.

Winton Galeri, matematiğin hayatımızdaki merkezi rolünün altını çizmek için; tarihi eserleri, tasarımları ve ilginç hikayeleri bir araya getirerek; geçtiğimiz 4 yüzyıl boyunca matematikçilerin, modern dünyanın inşasına nasıl yardımcı olduklarını keşfediyor.

Galerinin merkezinde 1929 yılında, bir yarışma için inşa edilen Handley Page “Gugnunc” uçağı yer alıyor. Yürütülen aerodinamik araştırma, uçağın deneysel tasarımına da etki ederek, uçmanın güvenli olup olmadığıyla ilgili algıyı da değiştiriyor. Müzenin odağında olan da tam olarak bu: Matematiğin gerçek dünyadaki somut problemlere nasıl çözümler getirdiği.

Matematik bilimi, Zaha Hadid Architects’in galeri için yaptığı tasarımın şekillenmesine yardımcı oluyor. Handley Page uçağından ilham alan mimari elemanlar, havacılıkta kullanılan hava akımı denklemlerinden hareketle tasarlanmış.

Galerinin genel kurgusu ve çizgisi -sergi alanlarının pozisyonları, banklar ve merkezdeki strüktürün 3 boyutlu kavisli yüzeyleri- bu tarihi uçağın etrafından akan havayı temsil ediyor.

 

 

ZHA Mathematics: The Winton Gallery, Science Museum Design Animation from Zaha Hadid Architects on Vimeo.

Etiketler

Bir yanıt yazın