Yayaların Adımlarıyla Çalışan Akıllı Sokak Lambaları

EnGoPlanet'in Las Vegas'ta uygulamaya geçirdiği akıllı sokak lambaları, yayaların adımlarıyla oluşan kinetik enerjiyi kullanıyor.

Sandy kasırgasından sonra Manhattan’da yaşanan 7 günlük elektrik kesintisi nedeniyle yaşanan mağduriyetten ders çıkararak, kentlilere temel ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri alternatif enerji sağlamak amacıyla kurulan EnGoPlanet, yenilenebilir enerjiden faydalanarak altyapı geliştiriyor. Yayaların adımlarındaki kinetik enerjiyi elektriğe dönüştüren sokak lambaları, şirketin öne çıkan ürünlerinden biri.

Las Vegas’ta hayata geçirdikleri proje kapsamında, sokaklarda stratejik noktalara yerleştirilen pedler, kinetik enerji depoluyor ve elektrik enerjisine dönüştürüyor. Hareket sensörüyle çalışan sokak lambalarında iki adet USB girişi bulunuyor. Lambalar kablosuz şarj cihazı ve Wifi erişim noktası görevi de görüyor.

Şirketin CEO’su Petar Mirovic, dünyada sokak lambalarının her yıl 100 milyon ton karbondioksit salımına sebep olduğunu belirterek ürettikleri sokak lambalarının karbon emisyonunu azaltacağını, daha az bakım masrafı çıkaracağını ve kentleri daha akıllı hale getireceğini söylüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın