Kale Surlarında Çökme Tehlikesi

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin "bilimden yoksun özensiz çalışmaları" nedeniyle tarihi kalenin surlarının çökmesine neden olacağı uyarısında bulundu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan “Daha önce de Büyükşehir Belediyesi’ni uyarmıştık. Ankara Kalesi’nde önce özensiz bilimden uzak çalışmalarla, surların güvenliğini tehlikeye atacak duvar yaptı. Şimdi de aynı özensizlikte tarihi bölgeye dozerle, kepçeyle girerek 2 ay önce yaptığını yıkıyor. Madem yıkacaktın niye yaptın?” dedi.

Tarihi suça imza attı

Candan sözlerine şöyle devam etti:

“Surların önünde sadece yeni rant odakları yaratacak ticari mekanlar yaratabilmek adına kale önü dükkanlar ve meydan düzenleme işini perde olarak kullanarak 2000 bin yıllık tarihi surların payandası olan kaya kütlelerini iş gücü makineleri ile kırarak yok eden Ankara Büyükşehir Belediyesi, tarihi bir suça daha imza atmıştır. Bu aymazlık ve mimarlık sanat tarihinden uzak tavırlara artık tahammülümüz kalmadı. Kale surlarını jeolojik katmanları açısından savunmasız bırakılmasının bilimsel ve mühendislik anlamında hiçbir açıklaması olamaz.”

Candan, “Bugün tarihi surların telafi olmayacak şekilde zarar görmesi, cehaletin cesaretinden başka bir durum ile açıklanamaz. Kale surlarını savunmasız ve her an yıkım tehlikesi ile karşı karşıya bırakan Ankara Büyükşehir Belediyesi, surları yüzyıllardır taşıyarak günümüze kadar gelmesini sağlayan ve payanda görevi yapan kaya kütlelerini gözünü kırpmadan yok etmiş. Koruma kurulu bu duruma sessiz kalmış ve izlemiştir” dedi.

Maliyeti nedir?

Yetkililere, “Ankara’nın arkeolojik katmanlarını, geleneksel kent dokusunu ve Ulus’un tarihsel kimliğinin en önemli niteliğini oluşturan mimari mirasını oluşturan mimari yapı, kentsel mekân, çevre ve yer özelliklerini de tehdit eden bir yaklaşım ile kale önü ve meydan projesinin maliyeti nedir?” sorusunu yönelten Candan, şunları kaydetti:

“Surların önünde inşa edilen ve bugün yıkıldığı bilgisi paylaşılan inşaat mühendisliği açısından en kötü örnek seçilerek belki üniversitelerde ders konusu yapılacak kadar mühendislikten uzak ve ne amaçla yapıldığı bir türlü anlaşılamayan istinat duvarı için Büyükşehir Belediyesi kaç lira harcamıştır. Yükleniciye bugün ‘yıkın’ dedikleri duvar ve öncesinde yaptığı kazı-kırma işlemleri, hafriyatın alandan uzaklaştırılması işlemleri için kaç lira ödenmiştir. Ankara Büyükşehir Belediyesi bütçesinden sorumsuzca harcanan paralar hakkında kamuoyuna bilgi vermek ve bilimden ve teknikten uzak bu ihale için yapılan tüm masraf ile birlikte bu ihalenin kararının altında kimlerin imzası var ise kendilerinden tazmin edilmesi gerekmektedir.”

Tarihi bir bölgede nasıl çalışılacağını bilmiyorsanız, koltuklarınızı terk edin

Candan, sözlerine şöyle devam etti:

“Ankara Kalesi ile ilgili tarih yeniden canlanıyor” sloganıyla yapılan katliama ilişkin daha önce de söylemiştik, ‘Ankara Kalesi’nde böyle duvar yaparsan, o duvarların içerisine de öyle barbakan yaparsan, su tahliyesini yapamazsın ve kale surlarının yıkımına neden olursun’ dedik. Bugün bu yeni yapılan duvarların yıkılmasının nedeni muhtemelen toplanan suyun tahliye edilememesi ve kale surlarını tehdit etmesidir. Ankara yapboz tahtası değildir. Kültür Bakanlığı bu kıyıma nasıl izin veriyor? Kale surundaki su sızıntısı artıyor, çatlak giderek derinleşiyor. Bu çatlağın sorumlusu iş bilmez yöneticilerdir. Tarihi bir bölgede nasıl çalışılacağını bilmiyorsanız, koltuklarınızı terk edin, Ankara kalesinin surlarında çökme olursa yargı önünde hesap vereceksiniz.”

Etiketler

Bir yanıt yazın