Ağa Han Mimarlık Ödülü Sahibi TBMM Camii Yıkılacak mı?

Mimarlık ödülü Ağa Han Ödülü’ne layık görülen, mimar Behruz Çinici’nin tasarladığı ve 1989 yılında inşaatı tamamlanan TBMM Camii’nin 15 Temmuz darbe girişiminden sonra “hasar gören binalardan biri olduğu için yıkılacağı” iddia edildi.

Bu iddiaya karşı yazar Dücane Cündioğlu Twitter’dan, “TBMM Camii’nin bir başyapıt olduğunu” belirterek, “Yeni Türkiye yeni bir başlangıçsa eğer, bu ne kadar yıkıcı bir başlangıç Yarabbi?” diye açıklama yaptı.

15 Temmuz darbe girişimi sırasında bombalanan, TBMM’nin hasar gören bölümlerinin arasında olan ve 1989 tarihli TBMM Halklar İlişkiler Binası’nın Eylül 2016’da yıkılmasının ardından, hasar gören TBMM Camii’nin de yıkılarak yenisinin yapılacağı iddia edildi. Mimarlar Odası’ndan “Meclis yerleşkesinde bütünlüğü bozacak yıkım işlemlerinden vazgeçilmesi çağrısı” yapılıyor.

Yazar Dücane Cündioğlu da, “Ülkenin tarihi ve kültürü konusunda gönlü hassas tüm insanlarına sesleniyorum” diyerek, “Ses veriniz, çünkü şimdi sıra o cânım mescidde, yani tasarımında Medine Mescidini kendine örnek almış olan yeryüzündeki biricik mescidde… Yapmayın etmeyin dedikçe yapıyorlar, yıkmayın dedikçe yıkıyorlar, önemli olan gözleri öyle karartmışki değerli olana hürmet etmiyorlar” eleştirisinde bulundu.

Meclisin hasar gören bölümlerinin incelendiği gezide, Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, oda üyesi Namık Kemal Kaya, Bilkent Üniversitesi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarisi Bölüm Başkanı Doç.Dr. Bülent Batuman, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Aydan Balamir, Bilkent Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğretim Görevlisi Zeynep Önen Özveren de katıldı. Tezcan Karakuş Candan, söz konusu yıkıma özetle şöyle tepki gösterdi:

“İhtiyaca cevap vermiyor diye yıkmak akıl dışıdır, bilim dışıdır. Eski Halkla ilişkiler binası TBMM cami ile birlikte, Güvenpark’tan başlayan aksı taçlandıran yapı bütünlüğünün parçasıdır. Ağa Han Mimarlık ödülü almıştır. Yeni Halkla İlişkiler Binası, TBMM yerleşkesine uygun olmayan şekilde yapıldı. Asıl yıkılması gereken, yeni yaptıkları halkla ilişkiler binasıdır. Eski Halkla ilişkiler Binası ile ilgili tescil davamız devam ederken, yıkımının başlaması hukuksuzluğun mecliste yapılması anlamına gelmektedir.”

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan daha önce yaptığı açıklamada da, “Bir tasarım harikası olan caminin yıkılması tam bir fütursuzluk olur. Kültürün bıraktığı izler bizim için çok değerli, TBMM Camii ve Eski Halkla ilişkiler Binası bir bütündür. Bugün yıkılan TBMM yerleşkesinin yapısal bütünlüğüdür. TBMM’de ödüllü mimarlık eserlerini yıkarak, ancak kültürsüzlüğünüzü ifade edebilirsiniz. Cumhuriyeti’nin kurucu mekanının yerleşkesinde bütünlüğü bozan radikal yıkım hareketlerini kabul etmiyoruz. Bu işin peşini bırakmayacağız. Tarih bu yapılanları affetmeyecek” yorumunda bulunmuştu.

Konuyla ilgili olarak change.org‘ta da “TBMM Camii’ne Sahip Çıkalım” başlıklı kampanya oluşturuldu.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın