Bodrum’dan Bölgelerin Sit Derecesini Düşüren Plana Tepki

Muğla'daki demokratik kitle örgütleri, bazı bölgelerin sit derecelerini düşüren 'Doğal Sit Alanları Uygulama Öneri Planı'nı cinayet olarak niteledi.

Muğla’da Bodrum Kent Konseyi’nce yapılan olağanüstü genel kurulda toplantıya katılan 39 demokratik kitle örgütü ile bazı siyasi partilerin üyeleri, ülke genelini ilgilendiren ve bazı bölgelerin sit derecelerini düşüren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “Doğal Sit Alanları Uygulama Öneri Planı”nı eleştirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve onaylanmak için ilgili kurumların bilgisine sunulan “Doğal Sit Alanları Uygulama Öneri Planı”nı tartışmak için Bodrum Kent Konseyi tarafından ilçedeki demokratik kitle örgütü üyeleri ile siyasi partilere çağrı yapıldı. Belediye meclis üyelerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 400 kişi, kurula katıldı. Herodot Kültür Merkezi’ndeki toplantıda, Bodrum Belediye Başkan Yardımcıları Taner Uysal ile Dursun Göktepe de yer aldı. Toplantıda bakanlığın planında; bazı bölgelerin 1 ve 2’inci derece sit alanından 3 ve 4’üncü derece sit alanına dönüştürülmesi fikri tepki topladı.

“Gökova’nın Kalbine Hançer”

Mimarlar Odası Bodrum Şube Başkanı Cevat Kalfa, esas sorunlardan birinin Gökova’yı bekleyen tehlike olduğunu belirterek şöyle dedi:

“Bu bölgede yapılan sit irdelemesinde Türkiye’de ilk defa denizi de içine alan bir çalışma söz konusu. Bütün sahil ikinci derece sit alanı oluyor. Sonuç olarak bu alanlar hazine arazisi, yani devletin. Bu değişim vatandaşa değil devletin bütçesine hizmet ediyor. Tüm Bodrum’a sesleniyorum; Bodrum halkının buna bir eylem dahilinde direnmesi gerekiyor. Bodrum halkını eylem yapmaya, sokağa çıkmaya çağırıyoruz. Gökova’nın kalbine hançer saplayacak bu plana dur demek zorundayız.”

“Orman Arazisi Yapılaşmaya Açılıyor”

Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Taner Uslu da plan hazırlanırken yerel yönetimden kimsenin bilgisine başvurulmadığını belirterek şöyle konuştu: “Dikkat çeken özelliklerden bir tanesi hazine ve orman arazisinin yapılaşmaya açılıyor olması. Biz belediye olarak, Bodrum’da yaşayan halkın arkasında olmadığı hiçbir oluşumun yanında olmayacağız.”

Deniz Ticaret Odası Bodrum Şube Başkanı Gündüz Nalbantoğlu, kırmızı çizgilerinin aşılması halinde hukuk yoluna başvuracaklarını belirtirken, AKP Bodrum İlçe Başkanı Macit Gündoğdu, bu konuda Büyükşehir Belediyesi’ndeki siyasi parti gurubunun alacağı kararların arkasında olacaklarını kaydetti.

“Yağma Planının Önü Açılıyor”

Mimarlar Odası Muğla Şube Başkanı Osman Köseoğlu da, planı cinayet olarak nitelendirerek, “Bundaki amaç bellidir. Buraları yapılaşmaya açmak istiyorlar. Yağma planının önü açılıyor. Muğla, Bodrum birlikte mücadele etmek zorunda. Küçük parsellerin üzerine yapım izni verilmiyor, bu bilgi doğru değil” diye konuştu.

Toplantıda, bu konuda yapılacak tüm çalışmaların ve eylem planlarının Bodrum Kent Konseyi yürütme kurulu üyelerince yapılması için yetki verilmesi oy çokluğuyla kabul edildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın