Çin Düğüm Sanatından Esinlenen Bir Yaya Köprüsü: Lucky Knot

Uluslararası tasarım ofisi NEXT Architects, Çin'in Changsha kentinde ikonik bir yaya köprüsü tasarladı.

Geçtiğimiz haftalarda kullanıma açılan çelik köprü, 185 metre uzunluğunda ve 24 metre yüksekliğinde. Lucky Knot isimli proje, yoldan geçenleri etkileyecek benzersiz bir tasarım oluşturulması amacıyla 2013’te açılan uluslararası davetli yarışma ile elde edilmiş.

Köprü, çeşitli yüksekliklerdeki kotları birbirine bağlayarak nehir kıyıları, sokak, yükseltilmiş park alanı arasında geçiş yaratıyor. Köprünün son biçimi tüm bu rotaları bir düğüm haline getirme fikriyle oluşmuş. Mobius şeridinden esinlenilerek tasarlanan köprü, aynı zamanda Çin düğüm sanatına referans veriyor. Antik Çin dekorasyon sanatında düğüm, şansı ve refahı simgeliyor.

Projenin kilit noktası, Amsterdam’daki ofisin altyapı ve su yönetimi konusundaki uzmanlığının, Pekin’deki ofisin yerel bağlam üzerine uzmanlığı ile birleşimi olarak ifade ediliyor..

Yoğun kentte kamusal mekanın üretimine katkı sağlamayı hedefleyen köprü, rekreasyonel, ekolojik ve turistik aktivitelere elverişli olacak şekilde tasarlanmış. Köprü; nehir, Meixi Gölü ve Changsha kentinin manzarasının izlenebileceği bir bakı noktası oluşturuyor.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın