Devlet Mezarlığı ve Bira Fabrikası Alanında Yapılaşma Tehdidi

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Atatürk Orman Çiftliği'ndeki birinci derece doğal sit alanı Devlet Mezarlığı'nın ve tescilli bira fabrikasının yapılaşma tehdidi ile karşı karşıya kaldığını bildirdi.

Konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Mimarlar Odası Ankara Şubesi, devlet mezarlığı alanını 10 bin metrekarelik inşaat alanı olarak görüldüğünü kaydetti.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan şunları söyledi: “Devlet Mezarlığı alanının AOÇ’den kopartılmış olması görüşlerimiz saklı kaydıyla şu anki var olan durumunun yapılaşma tehdidi ile karşı karşıya kalmasından rahatsızlık duyuyoruz. 3 cumhurbaşkanın, 1 başbakan ve 67 Kurtuluş Savaşı komutanın yattığı bir devlet mezarlığı alanında Çevre Şehircik İl Müdürlüğü plan değişikliği yaptı. Birinci derece tarihi ve doğal SİT alanın içinde askeri alanda yüzde 0.05 yapılaşma öngörüyor. Devlet mezarlığının alanında toplam inşaat alanına baktığınızda 10 bin metrekarelik bir inşaat alanı öngörülüyor. Bu kabul edilemez bir durum, burası bir askeri birlik ve askerin konuşlanacağı yer de değil. Anıtkabir sürecinden yaşadığımız gibi mekan adabından uzak bir şekilde . Hareket alarm iskan tesisi, yatakhane, sosyal tesis, kantin, gazino gibi yapıları inşa etmek istiyorlar”

Candan, Devlet Mezarlığı’nın projesinin yarışma ile bütünlükçü bir proje sonrasında elde edildiğini de anımsatarak, şöyle devam etti: “Plan notunda ayrıca Devlet Mezarlığı alanındaki birinci derece doğal SİT alanı olan orman alanı ve etrafındaki küçük bir alan için önlemli yerleşim alanı notu bulunuyor. Bunu altını kazıdığımızda bu alanların da yapılaşmaya açılacağını görüyoruz. Devlet Mezarlığı’nı çepe çevre kucaklayacak bir yapılaşma öngörülüyor. Bu bütünlüğü bozacak planlama yapamaz öte yandan belli kurumlardan görüşler alınmış, ancak bu görüşler 2013, 2014 ve 2015 ocak ayını tarihleyen görüşler. Çünkü 2015 Ağustos ayında mahkeme kararıyla AOÇ’nin1/10000 koruma amaçlı imar planları iptal edildi. Dolayısıyla bu plan aşamasındaki bütün referanslar geçerliliğini yitirdi ve yok hükmündedir. Onun ötesinde AOÇ arazisi bir bütündür. Koruma amaçlı nazım imar planları bütüncül yapılmak zorundadır. Üst ölçekli plan iptal edilmişken parçalı plan yapamazsınız planlama tekniğine aykırı. Ayrıca bu alan yüzde 100 kamuya açık bir alandır. Birlik yapıldığı anda belli noktalara girilemeyecektir.”

Jeolojik etüd yapılmalı

AOÇ yerleşkesindeki tescilli Bira Fabrikası alanının plan değişiklikleriyle yapılaşmaya açılmak istendiğini bildiren Candan, sözlerine şöyle devam etti: “Bira Fabrikası alanının bulunduğu AOÇ 1/10000’lik koruma amaçlı nazım imar planı iptal edildi. Bu alana ilişkin özelleştirmeye idaresine açtığımız dava devam ediyor. Yine 1/25000’lik nazım imar planına açılan davada AOÇ alanlarının tamamı bozuldu ve diğerleri onadı. 1/25000’lik davada devam ediyorken bira fabrikasının olduğu alana ilişkin olarak Büyükşehir Belediyesi plan öngörüsü içinde 1 emsal 13,5 h/max olarak iki parselde yapılaşma. Burada tescilli Bira fabrikası, depolar var lojmanlar bulunuyor. Buraya spor tesisleri yapacağım diyor ki bunlar ticari tesis olacaktır. Bu tamamen AOÇ’nin ruhuna aykırı. Yine teknik olarak ta karşımızda sıkıntılı ve parçacıl bir planlama duruyor. Böyle bir şey olamaz, yargıya taşıyacağız Gökçek’in her girdiği yer tahribat alanıdır. AOÇ’nin şartlı bağış durumu ve kullanım yaklaşımı var. Bu alandaki plan değişikliği de hem şehircilik esaslarına hem de AOÇ kuruluş kanuna aykırıdır. Ayrıca alanda jeolojik zemin etüt raporu yapılması gerekiyor. Zemin oldukça kaygan dördüncü derece deprem bölgesinde.”

Etiketler

Bir yanıt yazın