Çin’in Dar Sokaklarından İlham Alan Organik Gıda Tesisi

Arch Studio tarafından tasarlanan organik gıda tesisi, Hutong evlerinden* ilham alınarak tasarlanmış.

Pekin tabanlı ofis Arch Studio tarafından tasarlanan ve Çin’in Hebei eyaletinde konumlanan organik gıda işleme tesisi, bir avlu etrafına konumlandırılmış binalardan oluşuyor.

1.720 metrekarelik tesis, yerleşim yerinin köy evleri ile çevrili olması sebebiyle, mağaza, imalathane, yağ basınçlama atölyesi ve ambalajlama alanı olarak birbirinden bağımsız yapılar şeklinde tasarlanmış.

Perde çatılı binalardan oluşan “Organik Çiftlik” Tangshan şehrinin dışında 6.000 metrekarelik bir tarım arazisinde bulunuyor.

Mimar Han Wen-Qiang tesisi, “Tasarımda geleneksel avlulu binalardan ilham aldık. İlk fikrimiz, doğal ve esnek bir ortamda bağımsız ama birbiriyle bağlantılı binalardan oluşan bir tesis tasarlamak oldu,” şeklinde açıklıyor.

Etrafında farklı aktiviteler için tahsis edilmiş binaların konumlandığı büyük avlu, tahılların güneşte kurutulması için de kullanılıyor.

Tesise, dört farklı işleme alanını birbirine bağlayan, ağaçlarla yeşillendirilmiş minik teraslar eklenmiş. Bu teraslar tesise doğal ışık ve havalandırma sağlamakla kalmayıp alanın farklı kısımları arasında geniş bağlantılar sağlamış ve manzara alanları oluşturmuş.

Cepheler saydam polikarbonat levhalardan yapılırken, ahşap çerçevelerin, yapım kolaylığı ve düşük maliyet göz önünde bulundurularak cepheye yapıştırılması tercih edilmiş.

Her bina, nemli zemine ahşap çerçeveyle tutturulan 60 cm yüksekliğindeki platform üzerine inşa edilmiş.

Mimar, tesis için gerekli alanın, yapının, malzemelerin, iç ve dış avluların hep birlikte sıcak, doğal ve sürekli bir çalışma ortamı yarattığı görüşünde.

*Hutong, eski Pekin evlerinin bulunduğu sokaklara verilen isim.

Etiketler

Bir yanıt yazın