Kamusal Sanat ve Yenilenebilir Enerji Bir Arada

Yenilenebilir enerji üreten araçların aynı zamanda sanat eserleri olabileceği söylemiyle yola çıkan tasarım ve mühendislik platformu Land Art Generator'ın düzenlediği "LAGI 2016 Santa Monica" yarışmasının müelliflerinin yaptıkları çalışmalar ilham verici.

Land Art Generator Initiative‘in düzenlediği LAGI 2016 Santa Monica tasarım yarışması, kavramsal estetiğe sahip olmalarının yanı sıra, kentin elektrik ve suyunu yenilenebilir enerji kaynakları kullanarak karşılayan fikirlere ödül veren yere özel bir yarışma.

Bu sene yarışma alanı olarak seçilen Santa Monica, katılımcıların rüzgar, güneş, gelgit, dalga gibi doğal enerji kaynaklarını kullanmasına fırsat verdi.

Yarışmada ödül alanların işleri şöyle:

Regatta H20 – 1. Ödülü

Regetta H20’nin yelkenleri, sis toplayıcı ağlar olarak işliyor. Yelkenlerin yüzeyindeki toplayıcı oluklar nemi, yelken direkleri üzerinde bulunan borularla Santa Monica İskelesi’ndeki depolara gönderiyor. Nem belli bir eşiğin altına düşünce, yelkenler çekilip kapanıyor. Her direk, yelkenler arasında dolaşan rüzgarı kullanan makinelerle donatılmış. Rüzgar enerjisiyle,  70 megavat elektrik üretiyor. Elektrik, yelkenleri harekete geçiren ve işlemesini sağlayan pompalama ve kontrol mekanizmalarını çalıştırıyor.

Cetacea – 2. Ödülü

Blina formunu andıran Cetacea, Santa Monica’nın su arıtma tesisine bağlanarak, atık suyu arıtıp temiz suya dönüştüren ters osmoz sistemini çalıştıracak elektriği üretiyor. Cetacea 3 şekilde güç üretiyor: Dalgaların düşey hareketinin, strüktürde yer alan elektromanyetik bobini hareket ettirmesiyle; Her bir kemerin kenarındaki “rüzgar siperi” denen cihazların titreşmesiyle; kemerlerin üstündeki fotovoltaik panellerin titreşmesiyle.

Paper Boats – 3. Ödülü

Paper Boats yelkenleri, şebekeye elektrik sağlayan konsantre fotovoltaik kollektörler ile, dengesi bozulmuş ekosistemi yeniden canlandırmaya yardım etmek amacıyla tasarlanmış. Mor deniz kirpileri (ki şimdi aşırı avlanmadan dolayı rekabet dışı kalmışlar), Santa Monica bölgesindeki su yosunu yataklarını yok etmiş. Bu durum, “kirpi bereketsizliği” (urchin barrens) denilen; genetik çeşitlilik, besin ve yuvalama habitatı eksikliği sorununa yol açmış. Paper Boats, mercanların ve su yosunlarının üzerinde kendiliğinden oluşup büyüyebildiği, batık gemiler gibi tasarlanmış. Botların demir iskeletleri, mercanların işgal yöntemiyle çoğalmasını sağlayan ortamı oluşturuyor. Üstte güneş enerjisinden elde edilen doğru akım da mercanların büyümesini hızlandırıyor.

Diğer katılımcıların işlerine de buradan ulaşabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın